Címlap Aranypiaci elemzések Miért érdemes platinába, palládiumba és ezüstbe fektetni?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Miért érdemes platinába, palládiumba és ezüstbe fektetni?
2024. szeptember 12. csütörtök, 07:24


Tudja meg miért lehet érdemes fizikai ezüstbe, platinába és palládiumba fektetnie a Conclude Zrt.-nél, akár ÁFA-mentesen is!


Frissen öntött platina rudat munkál meg egy öntész

 

Hogyan viszonyulnak a szürke nemesfémek az aranyhoz?

Rendkívül alulértékeltté vált az ezüst, a platina és a palládium az aranyhoz képest, ami egyedi befektetési lehetőséget jelenthet.

A platina árfolyama jelenleg 954 dollár/uncián áll, ezzel szemben a palládium 965 dollár/uncia körül mozog.

Az arany a cikk írásakor 2.515 dollár körüli árfolyamon mozog, azaz 1 uncia aranyat 2,64 uncia platinából vagy 2,61 uncia palládiumból tudunk megvenni.

Az ezüst is rendkívül alulértékelt a sárga nemesfémhez képest, a jelenlegi arany-ezüst ráta 87,12 uncia (azaz 87 uncia ezüstöt kéne adjunk egy uncia aranyért).


Mit jelenthet az ezüst, a platina és a palládium történelmi alulértékeltsége?

A korábban nemesfémek királyaként is emlegetett platina gyakorlatilag 2008. óta nem tudta meghaladni az arany árfolyamát.


A platina dollár árfolyam grafikonja 1991 - 2024 között
 
Hosszú távú árfolyam grafikon a platina dollár árfolyamáról

(kattintással nagyítható)  

 


Ezzel szemben a palládium a dízel botrány kitörését követően egészen 2022-ig elképesztő bikapiacot mutatott be, a sárga nemesfém akkori értékének két és félszeresén is forgott.


 A palládium dollár árfolyam grafikonja 1991- 2024 között

 

 Hosszú távú árfolyam grafikon a palládium dollár árfolyamáról

 (kattintással nagyítható)  



Az ezüst néhány ideig-óráig tartó felszúrástól eltekintve már hosszú évek óta az átlagosan 50-60 uncia közötti átváltási arány fölött lebeg az arannyal szemben.

Az ezüst dollár árfolyam grafikonja 1970 - 2024 között
 
 
Hosszú távú árfolyam grafikon az ezüst dollár árfolyamáról 
 
(kattintással nagyítható) 


 
 
Az arany dollár árfolyam grafikonja 1949 - 2024 között

Hosszú távú árfolyam grafikon az arany dollár árfolyamáról

(kattintással nagyítható)

Mivel a platina és a palládium főleg az autóiparban felhasznált nemesfém, ezért egyrészt az elektromos autók térnyerése állhat az árfolyamuk csökkenése hátterében.

Egyrészt az autóipar villanyosodási trendje egyelőre lelassulni látszik, másrészt a hidrogén alapú áramtermelésben fontos szerepet kaphatnak a jövőben a platina csoportba tartozó nemesfémek.

Kereskedői szemmel nézve inkább az feltűnő, hogy kiszerettek a befektetők a szürke nemesfémekből, és egyelőre nem látszik intenzív érdeklődés irántuk széles körökben.

Mindez annak ellenére van így, hogy jelentős, lassan 1,5 millió unciára (46,65 tonna) rúgó hiány alakult ki például a platina piacán.

Az ezüstpiacon ehhez képest a Silver Institute előrejelzése alapján nagyságrendekkel nagyobb, 176 millió unciányi (5.474 tonnányi) hiány alakulhat ki 2024-ben! 

Annak aki szeretne fizikai nemesfémekbe fektetni, de már túl nagynak érzi az arany arányát a portfólióján belül, vagy egyéb lehetőségek iránt érdeklődik, érdemes megfontolnia a fizikai ezüstbe, platinába vagy palládiumba való befektetést is!


Miért érdemes fizikai platinába, palládiumba és ezüstbe fektetni?

Az ipari felhasználású nemesfémekre jellemző, hogy ténylegesen, fizikailag szükség van rájuk a termeléshez.

Épp ezért a tartalék szerepük nem olyan jelentős, mint az aranyé (a sárga nemesfém keresletét kb. 55-60%-ban a hosszútávú befektetői és jegybanki kereslet teszi ki).

Ráadásul a nyomott árfolyamok révén a bányák kitermelése is akadozik, főleg a platina és palládium esetében, amelyeket elsősorban Dél-Afrikában és Oroszországban termelnek.

A dél-afrikai termelést a sorozatos sztrájkok, energia ellátási problémák és a platina termelőtárnák időszakos bezárása hátráltatja, míg Oroszországból a nyugati szankciók miatt jut el nehézkesen a platina és a palládium a felvevő piacokhoz.

Ebből kiindulva logikus lenne, hogy a már fizikailag meglévő készletek felértékelődjenek: előbb vagy utóbb biztosan elérkezik az átbillenési pont, ahol a jelenlegi nyomott árakról felpattan az árjegyzés, és az is elképzelhető, hogy rövid ideig a tőzsdei árfolyamnál magasabb árat (úgynevezett prémiumot) fognak kínálni a fizikailag elérhető, Good Delivery minősítésű ezüst, platina és palládium rudakért és érmékért.


Hogyan lehet fizikai platinába, palládiumba és ezüstbe fektetni?

A befektetés méretétől és időtávjától függően több lehetőség közül is választhatunk. 

A nagybefektetők számára a zürichi vámszabad területi tárolást ajánljuk, ahol 1 és 5 kg közötti súlyú Good Delivery platina és palládium rudakkal illetve 1000 unciás (kb. 31 kg-os) Good Delivery ezüst rudakkal és 1 unciás ezüstérmékkel tud kereskedni.

A vámszabad területi tárolás legnagyobb előnyei az ÁFA-mentesség, az elkülönített tárolás, a teljeskörű biztosítás és páratlan likviditás: a Conclude Zrt. a világ legnagyobb nemesfém finomítóival, befektetési bankjaival és kereskedőházaival áll kapcsolatban, így egy telefonhívással is extrém nagy tételben tud nemesfémeket vásárolni, szállítási, teljesítési és tárolási kockázat nélkül.


1000 unciás ezüstrudak a Conclude Zrt. bankfüggetlen svájci tárolóhelyén

Raklapokra rakott 1000 unciás ezüstrudak a Conclude Zrt. svájci tárolóhelyén

(kattintással nagyítható)

A nagybefektetőknek ajánlott szolgáltatásainkról ide kattintva olvashat bővebben.

Az ezüst esetében lehetőség van különbözeti ÁFÁ-s ezüstérméket vásárolni
, amiket személyesen is átvehet a Conclude irodájában, vagy biztosított házhozszállítással, és jelentős, 20% körüli összeget spórolhat az ÁFÁ-n a teljes ÁFÁ-s ezüst rudak vásárlásához képest.

Ha többet szeretne tudni, olvassa el cikkünket a különbözeti ÁFÁ-s ezüstbefektetésről!

Ha mindenképp kézbe szeretné venni a platina és palládium termékeit vagy ezüst rúdjait, ez esetben 27% ÁFÁ-t kell rájuk fizetni, amit a magánszemély befektetők elbuknak.

Természetesen cégeknek is lehetősége van mind ÁFA-mentes befektetési aranyba, mind 27% ÁFÁ-s ezüstbe, platinába és palládiumba fektetni.

Aranybefektetés esetén nincs ÁFA, míg a teljes ÁFÁ-s ezüst, platina és palládium befektetés esetén a kifizetett ÁFA szembeállítható a havi befizetendő adóval, és eladáskor kiszámlázható a Conclude felé.

Azoknak, akik online szeretik befektetéseiket intézni, a Conclude Zrt. Goldtresor márkanevű online nemesfémbefektetési platformját ajánljuk, ahol a Prémium számlacsomagra regisztrálva rendkívül kedvező árakon és rugalmasan tud 100% fizikai fedezet mellett aranyba, ezüstbe, platinába és palládiumba fektetni!

Tudjon meg többet a Goldtresorról ide kattintva!

További információk

Bővebb tájékoztatásért forduljon bizalommal szakértő kollégáinkhoz ide kattintva, vagy kérjen időpontot akár személyes, akár telefonos vagy online konzultációra a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen!

 

KAPCSOLAT