Hírlevél feliratkozás
Goldtresor grammárak *
Arany/HUF középárfolyam g
Arany/USD árfolyam oz
Arany/Euró árfolyam oz
Ezüst/Euró árfolyam oz
Arany cikkek
- Befektetési arany
- Arany
- Arany Befektetés
- Aranytömb, aranyrúd, platinatömb öntése Svájcban
- Aranyrúd, befektetési aranyrúd, aranytömb
- Aranytömb
- Aranyérme, befektetési aranyérme
- A befektetési aranyérme prémium értéke
- Londoni aranypiac 1660-2004
- A Loco London aranyszámla története
- A Nemesfém Elszámolóház és arany letéti szolgáltatás Londonban
- Arany befektetési alapok és a fizikai aranypiac. Az SPDR Gold ETF
Miért szeretett ki Amerika a narancsléből? |
2014. november 06. csütörtök, 15:10 |
Conclude Daily Gold Az amerikaiak immár egy évtizede évről évre kevesebb narancslét fogyasztanak, aminek eredményeként – a Nielsen adatai szerint – a sárga dzsúsz eladásai tavaly 15 éves mélypontra zuhantak, míg az egy főre jutó fogyasztás durván 40 százalékkal esett vissza. S a jelek szerint az idei év újabb negatív rekordot hozhat, ami miatt a narancslé egyre drágábbá, hovatovább luxusitallá válhat. Fél évszázaddal ezelőtt még fordított volt a tendencia: évről évre egyre több amerikai háztartás asztalára került reggel a narancslé. A csúcsponton a családok majdnem háromnegyede tartott narancslét a hűtőszekrényében – mutatott rá Alissa Hamilton 2009-ben megjelent könyvében (Squeezed: What You Don’t Know About Orange Juice). De az étkezési szokások megváltozása – a cukros termékek fokozatos száműzésével, illetve a reggelizésre fordított idő csökkenésével – és a narancslé-árak emelkedése jelentősen visszavetette a dzsúsz iránti keresletet.
Az 1940-es vége előtt a narancslé még nem volt széles körben
elérhető. Azt eleinte frissen facsarva vagy üveges kiszerelésben vették, majd
egyre inkább elterjedt a dobozos narancslé, amelyben ugyan a narancslét az
előfőzés révén hosszabb ideig lehetett tartani, íze azonban borzalmas volt. Ma csaknem fele annyi narancslét iszik egy amerikai, mint másfél évtizede (1 gallon=3,79 liter)
A II. világháborút követően élelmiszerkutatók egy csoportja új
eljárások kifejlesztésével örökre megváltoztatta az amerikai narancslé-fogyasztási
szokásokat. A dzsúszt felforralás/főzés helyett inkább enyhébb hőfokon addig
melegítették, amíg a víz elpárolgott. Ezt követően adták hozzá aromákat/friss
narancsot, ami friss zamatot kölcsönzött a nedűnek. Megszületett a
koncentrátumból készült narancslé, ami tarolni kezdett. Egy főre jutó
fogyasztása az 1950. évi 8 fontról (1 font=0,4536 kilogramm) tíz év alatt,
1960-ra 20 font fölé ugrott, a floridai narancslé-koncentrátum előállítása
pedig az 1946. évi 226 ezer gallonról (1 gallon=3,79 liter) 1962-re 116 millió
fölé ment – Robert A. Morris agrárközgazdász adatai szerint. 1970-re a floridai
narancsok 90 százalékából készítettek dzsúszt, döntő többségüket
koncentrátumból. A pasztőrözött, ivásra kész „nem koncentrátumból” (NFC Not
From Concentrate) készülőként reklámozott lé népszerűségének növekedése még
magasabbra vitte a narancslé-fogyasztást az 1980-as, 1990-es években. Az amerikai
narancslé-fogyasztás a 90-es évek végén járt a csúcsra
Mint már említettük, 1998-at követően kezdett csökkenni az
amerikai narancslé-fogyasztás – dacára a népesség gyarapodásnak –, aminek következtében
ma már az átlag amerikai jóval kevesebb dzsúszt iszik, mint 2000-ben. Egy – „citrus zöldítő” néven ismert kórokozó (Liberibacter
spp., mely több rovarközvetítővel is terjed) –, 2005-ben dél-Floridában
pusztító kór tizedelte meg a termelést, aminek hatására csökkent a kínálat és
növekedtek az árak. Mára szinte minden floridai narancsliget megfertőződött,
ami azért óriási probléma, mert a déli állam adja az USA narancslé termelésének
több mint 80 százalékát. „Ez a legkétségbeejtőbb kérdés, amivel jelenleg az iparágnak szembe kell néznie” – véli Matt Salois, a Florida Department of Citrus vezető közgazdásza, mivel a jelenleg gyógyíthatatlan kór miatt több fa pusztul ki, mint amennyit ültetnek. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium, az USDA adatai szerint a narancsfa-populáció 2003 óta közel 25 százalékkal esett.
A narancsültetvények által
fedett terület csökkenése szembetűnő
A narancsligetek ráadásul nemcsak ritkulnak, hanem egyre kevesebb termést is hoznak. A fertőzés miatt a fogyasztásra alkalmatlan narancsok aránya nő, a méretük csökken, ízük keserűbb, ami egyre inkább ahhoz vezet, hogy nem lehet belőlük dzsúszt készíteni.
A narancsfák csökkenése és amiatt, hogy azok egyre kevesebb
gyümölcsöt hoznak, a termesztés költsége is emelkedik: a Florida Citrus
becslése szerint egy hold (acre) megművelése a 2000. évi 1500 dollárról mára a
duplájára, 3000 dollárra ugrott. Ezzel párhuzamosan a narancslé
nagykereskedelmi ára ugyancsak mintegy megkétszereződött. A kínálat csökkenése miatt az amerikai narancsimport enyhén
nőtt az utóbbi években, de az közel sem tudja kompenzálni a termelés kiesését.
Csakhogy a világ többi részének narancs termését csaknem teljes egészében adó Brazíliának
is megvan a maga problémája. Igaz, a kínálatszűkülés kevésbé fájdalmas, mivel időközben
az amerikaiak egyre kevesebbet reggeliznek, márpedig a narancslé hosszú éveken
át elengedhetetlen tartozéka volt az amerikaiak első napi étkezésének. Míg a
National Health and Nutrition Examination szerint 1971-ben még az amerikaiak 89
százaléka reggelizett, addig 2002-ben már csak 82 százalékuk, s valószínűleg ez
az arány tovább csökken. „Különösen a fiatalok isznak reggelente narancslé
helyett más italt” – hívta fel a figyelmet Salois. Az amerikaiak amúgy is egyre
válogatósabb, jobban megnézik, milyen étellel, itallal táplálják magukat. Egyre
többen fordulnak el a cukortól, amiben a narancslé bővelkedik. S már a dzsúszok
C-vitamintartalma sem vonzerő, miután egy sor vitaminkészítmény, -tabletta
elrágcsálásával is bevihető a szükséges mennyiség. És akkor még nem beszéltünk
arról, hogy a narancslé-iparágat már évek óta folyamatosan támadják amiatt,
hogy a „friss dzsúsz” nem is annyira friss gyümölcsből készül. Szóval meglehet, hamarosan a narancslé luxusitallá válik,
nem utolsósorban annak következtében, hogy az USA narancslé-kínálata
folyamatosan csökken amiatt, hogy az éves narancstermesztés hamarosan 100
millió rekesz alá mehet – erre utoljára 1964-ben volt példa. Egy rekesz narancs árának változása a qz.com előrejelzése szerint
Forrás: qz.com, Conclude Zrt.
|