Címlap Hírek Jön a dedollarizáció a jegybanki devizatartalékokban?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Jön a dedollarizáció a jegybanki devizatartalékokban?
2023. június 09. péntek, 14:49


Ami két éve még fel sem merült az arany tartalékolással kapcsolatban, mostanra a jegybankárok tizedének bevallottan fontos szempont – derül ki a World Gold Council éves jegybankári szentiment felméréséből.

Szokás szerint idén is felmérte az aranybánya-társaságokat magába tömörítő World Gold Council (WGC) a jegybankoknál, hogy milyen okokból tartalékolják az aranyat – a túlnyomó többség mindkét évben az arany „historikus menedékeszköz” szerepe miatt tartotta fontosnak a sárga nemesfémet.

 Mely tulajdonsága miatt fontos az arany tartása a jegybankok szerint?
(2023-as ábra, kattintással nagyítható)

 Ábra a jegybankok aranybefektetési szempontjairól
 

(2022-es ábra, kattintással nagyítható)
 
Ábra a jegybankok aranybefektetési szempontjairól

 
 
Mindkét ábrán egyre világosodó színárnyalattal jelzik a „fontos - nem fontos” skálát (sötét: kiemelten fontos, világos: nem fontos). Hagyományosan az arany történelmi tartalékeszköz szerepe és válságálló tulajdonsága versenyzik egymással az első helyért. Őket követi a hosszútávú értékőrzés, csődkockázat-mentesség, portfolió diverzifikáló hatás, geopolitikai kockázat kezelés, magas likviditás, fedezeti eszköz, nemzetközi pénzügyi rendszer változásával szembeni fedezet, hazai arany kitermelés tárolása, és monetáris politikai eszköz funkció. Az orosz-ukrán háború kitörésével egy időben felkerült a listára az arany de-dollarizációs funkciója is, ami trendszerű eltolódást mutat a nem fontostól a fontos irány felé. 
 

Az arany de-dollarizációs szerepét – azaz a nem-nyugati gazdasági tömörülések szemében egyre inkább fegyverré váló dollár, mint tartalékdeviza lecserélését – idén már a megkérdezett jegybankok 4%-a tartotta „kiemelten fontos” szempontnak, újabb 4%-uk „elég fontosnak”, és 30%-uk „kevésbé fontosnak”, és 62%-uk egyáltalán nem tartja fontosnak. 2022-ben még a jegybankárok több, mint háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy az arany de-dollarizációs funkcióját egyáltalán nem tartja fontosnak, és 0% tartotta „kiemelten fontos” de-dollarizációs eszköznek az aranyat.
 
 
A WGC felméréséből az is kirajzolódik, hogy a fejlődő országok jegybankárai nagyobb arányban számítanak a dollár jegybanki tartalékokban hagyományosnak mondható túlsúlyájának csökkenésére az elkövetkező 5 évben, mint a fejlett országoké. Ezzel összhangban szintén ezen országok jegybankjai tartják a legvalószínűbbnek az aranytartalékok súlyának további, akár 16-25%-ot elérő emelkedését.


A jegybankok a dollár dominancia csökkenését várja 5 éves távon...
 
Ábra a jegybankári szentimentról a dollár tartalékdeviza szerepével kapcsolatban 

A dollár aránya a globális jegybanki devizatartalékokon belül 58,36% volt 2022 év végén. A fejlődő országok jegybankjainak túlnyomó többsége és a fejlett országok jegybankjainak közel fele ennél alacsonyabb, 40-50% közötti dollár tartalékot vár öt éven belül.

 
 
... és az arany súlyának növekedésére számít a jegybanki tartalékokon belül

 
Ábra az arany várható súlyáról a jegybanki tartalékokon belül 

Balról jobbra: arany várható súlya a deviza tartalékon belül: kevesebb, mint 10%, 10-14% között, változatlan, 16-25%, több, mint 25% A fejlődő országok jegybankjainak fölényes többsége vár 16-25% közötti deviza tartalékokon belüli arany súlyt. Érdekességképp a magyar aranytartalék jelenleg az MNB deviza tartalékának 13,89%-át teszi ki a WGC 2023. májusi adatai alapján.
 
 
A tavaly történelmi magasságokat elérő jegybanki aranykereslet ellenére továbbra is kedvező fényben csillog a sárga nemesfém a jegybankárok szemében. A felmérés szerint a megkérdezett központi bankok negyede tervezi saját jegybanki aranytartalékuk emelését a következő 12 hónapban, és mindössze 3%-uk tervez eladást, míg a többség várhatóan változatlanul hagyja az aranytartalék szintjét.
 
 
 A jegybankok negyede növelné az aranytartalékát a következő 12 évben
 
 Ábra a jegybanki aranytartalék várható változásáról a következő 12 hónapban 

Idén a megkérdezett jegybankok 24%-a növelné, 72% szinten tartja és csupán 3% csökkentené a saját intézménye aranytartalékát.


A jegybankárok egybehangzó véleménye, hogy a globális aranytartalékok tovább fognak nőni a következő 12 hónapban: 10-ből 7 jegybank számít arra, hogy idén emelkedni fog a jegybankok összesített aranytartaléka.


10-ből 7 jegybankár szerint tovább nőnek a globális aranytartalékok a következő 12 hónapban
 
 
Idén a megkérdezett jegybankok 71%-a szerint növekednek, 28% szerint változatlanul maradnak és mindössze 2% szerint csökkennek a jegybanki aranytartalékok világszerte.



De-dollarizáció ide vagy oda, az mindenesetre az aranybefektetőknek jó hír, hogy a felmérés alapján a jegybankok hosszú távon nettó aranyvásárlók maradhatnak, ami a fenti számok alapján az elkövetkező legalább 5 évben stabil jegybanki aranykeresletet jelent a piacon.