Címlap Hírek Ázsia veszi meg Európa aranytartalékát

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Ázsia veszi meg Európa aranytartalékát
2023. október 31. kedd, 18:41


Bár az európai lakosság körében arany eladási pánik uralkodik, a jegybankok és a keleti befektetők számottevő aranyvásárlásai támogatják a sárga nemesfém árfolyamát – derül ki az Arany Világtanács (WGC) friss elemzéséből.

 

A WGC adatai szerint az idei év harmadik negyedévében az LBMA délutáni fixing árfolyam átlagosan 1928,50 dollár/uncia volt, ami 12%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

 

Bejelentett jegybanki aranyvételek és eladások 2023-ban

 

  Jegybanki aranykereslet 2023-ban

 Kína, Lengyelország és Szingapúr jegybankja vezetik az idei vásárlók listáját, míg a török jegybank részben az aranykészlete eladásával-visszatöltésével próbálja kezelni a török líra bizalmi válságát.
A szakma kezdi nyílt titokként kezelni, hogy a kínai (és más nem-nyugati jegybankok) az aranyvásárlásaik akár jelentős részét a hivatalos aranypiacon kívül bonyolítják le. Forrás: IMF IFS, World Gold Council, Conclude Zrt. 
(kattintással nagyítható)

 

 

Az arany dollárban mért árfolyama az elmúlt egy évben unciánként (31,1 gramm)

 Az arany dollár árfolyam alakulása az elmúlt egy évben

 

 

 Az arany dollárban mért árfolyama 1.620 és 2.100 dollár/uncia között ingadozott az utóbbi 12 hónapban, ami extrém volatilisnek számít. Forrás: Goldtresor.com (kattintással nagyítható)

 

2022-2023-ban a sárga nemesfém többször is megostromolta a 2.100 dolláros árszintet, amit ha most sikeresen áttörne az arany, akár 2.500 – 2.800 dollár/uncia körüli aranyárat is láthatunk pár hónapon belül.


A japán, török, kínai és indiai befektetők a fentinél jelentősebb árfolyam-emelkedéssel is találkozhattak idén a fizetőeszközük dollárral szembeni gyengélkedése révén. A relatíve erős forintnak hála a magyar befektetők az elmúlt 12 hónap átlagára körül tudnának aranyba fektetni, de itthon is az aranyeladások voltak túlsúlyban idén.

 

Az arany forintban mért árfolyama az elmúlt egy évben, unciánként (31,1 gramm)

Chart az arany forint árfolyam alakulása az elmúlt egy évben 

 

Az arany forintban mért unciánkénti árfolyama 640.000 Ft és 750.000 Ft  között ingadozott az utóbbi 12 hónapban.
Az árfolyam chartról jól leolvastható, hogy a forintos árfolyam sokkal érzékenyebb a nagyobb sokkokra (2023.03. hó USA bankválság, 2023.10. hó Izral-Hamasz konfliktus kirobbanása).
Forrás: Goldtresor.com (kattintással nagyítható)

 

A WGC elemzése szerint 2023. harmadik negyedévében az arany iránti kereslet a tavalyi év azonos időszakához képest 6%-kal, 1.267 tonnára nőtt összességében. Ez a mennyiség 8%-kal haladta meg az elmúlt 5 év átlagkeresletét.

 

Az arany III. negyedéves kereslete iparáganként 2013 - 2023.

 
Chart az iparágankénti aranykeresletről

 

Az arany kereslete a nagyobb iparágak szerinti bontásban: ékszergyártás, befektetési arany rúd és érme, arany befektetési alapok, jegybanki vásárlások, technológiai/ipari felhasználás.
A tíz éves átlagkeresletet szaggatott kék vonal jelöli.Forrás: World Gold Council, Refinitiv, Metals Focus, Conclude Zrt. 

 

Drasztikus különbségek vannak az európai és a többi kontinens aranybefektetői között: a német  aranykereskedők várakozása szerint a tavalyi 181 tonnás kereslethez képest idén mintegy 110-120 tonnával alacsonyabb, mindössze 60-70 tonnányi befektetési arany kereslet várható a német piacon, ami egybecseng a WGC számaival is.

 

Befektetési arany rudak és érmék idei kereslet változása országonként 2023.09.30-ig

Chart a befektetési arany rudak és érmék keresletének változása országonként 2023-ban 
Törökország, Kína, Egyiptom, Japán és Oroszország befektetési aranykereslete is nőtt idén, ám ezt ellensúlyozták a számottevő európai kisbefektetői arany eladások.
Forrás: Metals Focus, World Gold Council, Conclude Zrt. 
(kattintással nagyítható)

 

Ezzel szemben Törökországban a líra teljes elértéktelenedésétől tartó kisbefektetők a 35%-ra emelt jegybanki alapkamat ellenére sorban állnak a fizikai aranyért: az idei várakozások szerint mindenkori rekordot jelentő, 161 tonna körül lehet az aranyrudak és érmék iránti keresletük. Mindez nem meglepő annak fényében, hogy a független gazdasági intézetek tavaly 140%-os, idén pedig 130% körüli inflációt mértek a kis-ázsiai középhatalomban.

 

 A befektetési arany rudak és érmék globális kereslete 2013-2023 között

 

 Chart a globális befektetési arany keresletről


A befektetési arany rudak és érmék iránti kereslet az USA-ban és az ázsiai országok többségében is nőtt 2023. harmadik negyedévében, azonban az európai eladások révén összességében stagnáló befektetési arany keresletről beszélhetünk idén.
Forrás: Metals Focus, World Gold Council, Conclude Zrt. (kattintással nagyítható) 


Ha összeolvassuk a két befektetési arany keresletet bemutató chartot, egyértelmű jelét láthatjuk annak, hogy a 2015-2020 közötti időszakhoz hasonlóan ismét Nyugatról Kelet felé kezdett áramolni a fizikai arany, ami óriási árfolyam rallit szokott előrejelezni tapasztalataink szerint: 2015 és 2020 között 1.050 dollárról 2.070 dollárig robogott el az arany árfolyama, mielőtt megfordult volna az arany körforgása Keletről a Nyugat irányába, azaz a keletiek akkor vesznek aranyat, amikor olcsó, a nyugatiak - beleértve a magyar befektetők többségét is - pedig láthatóan pánikban vásárolnak, amikor már magas a fizikai arany árfolyama.

 

WEBÁRUHÁZ