Címlap Hírek Jön a készpénzfizetési limit Európában

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Jön a készpénzfizetési limit Európában
2024. február 27. kedd, 14:34


Hatalmas előrelépést tett az EU a pénzmosás elleni küzdelemben: jóváhagyták a 10.000 eurós készpénzelfogadási limitet, miután még tavaly decemberben felállították az uniós pénzügyek tisztasága felett őrködő szuperhatóságot, az AMLA-t. Jelenleg még korlátlanul lehet befektetési aranyat vásárolni készpénzzel is.

 Frankfurt látképe


WEBÁRUHÁZ 

 

Bár a pontos részletek az új Pénzmosás Elleni Direktíva (AMLD6) hatályba lépéséig még képlékenyek lehetnek, illletve a tagállamok gyakorlatába is át kell ültetni az új EU-s jogszabályt, de számíthatunk arra, hogy jövő nyáron már nem vásárolhatunk magánszemélyként készpénzes fizetéssel nagyobb összegben befektetési aranyat, autót, stb.

Az aranykereskedőket természetesen nem éri váratlanul ez a fejlemény, hiszen évek óta egyre szigorodó, pénzmosás- és terrorizmus finanszírozása elleni illetve ügyfél-átvilágítási szabályoknak kell megfelelniük.

Fontos tudni: magánszemélyként jelenleg korlátlanul vásárolhatunk készpénzért is befektetési aranyat, anélkül, hogy a vásárlás tényét illetve a magánszemélyek adatait bármilyen hatóságnak be kellene jelenteni.


Sőt, a néhány éve bevezett e-számlától sem kell félnünk: a magyar NAV kifejezetten tiltja a magánszemélyek adatainak átadását az elektronikus számlák kiállítása során.


Az EU egy új pénzmosás elleni szuperhatóságot is felállított: a frankfurti központú, várhatóan 400 főt foglalkoztató Anti-Money Laundering Authority (AMLA) 2025 közepétől fogja éber őrként közvetlenül felügyelni az Unión belüli pénzmozgások egy részét - beleértve a kriptotőzsdéket és a bankközi átutalásos tranzakciókat is.


Hogy pontosan milyen jogkörökkel fog rendelkezni az AMLA, még nem egészen letisztázott: a nyomozati jog vélhetően tagállami hatáskörben marad, de az már biztos, hogy a tagállamok közötti pénzmozgásokat bonyolító nagybankok és kriptotőzsdék számíthatnak az AMLA felügyelőinek rendszeres érdeklődésére.