Címlap Aranypiaci elemzések A keleti jegybankok leckéjét másolják a nyugati vagyonkezelők

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A keleti jegybankok leckéjét másolják a nyugati vagyonkezelők
2024. július 01. hétfő, 11:00


Az észak-amerikai szakmai befektetők egyre nagyobb arányban fektetnek aranyba, de még van mit tanulniuk.

 

 

Amerikai zászlók és a Wall Street utca névtábla New Yorkban

 

 

2018 óta 69%-ról 85%-ra a nőtt az aranyba is fektető amerikai vagyonkezelők aránya.


Ábra az aranybefektető észak-amerikai vagyonkezelők arányáról 2018 - 2023 között
 
(kattintással nagyítható) 


 
Tény, hogy látványos az emelkedés és a magas arányszám, a képet azonban árnyalja, hogy a vagyonkezelők még mindig csekély mennyiségű aranyat tartanak a portfóliójukban: negyedük a kezelt vagyon kevesebb mint 1%-át, míg 50%-uk 1% körüli mennyiséget tart sárga nemesfémben, és mindössze 24%-uk nyilatkozott úgy, hogy a kezelt eszközökön belül több mint 3%-nyi aranyat tart, miközben a jelen gazdasági és geopolitikai környezetben akár 15-20%-nyi arany tartása is indokolt lehet.


A WGC-nek válaszoló szakmai befektetők többsége az aranyat kiváló eszköznek tartja a portólió diverzifikálására és kockázatának csökkentésére, valamint inflációs fedezetként is.

 

 Oszlopdiagram a vagyonkezelők arannyal kapcsolatos véleményéről.

(kattintással nagyítható)

 

Még a profi befektetők sem tudnak mindent az aranyról?


Érdekesség, hogy a profi amerikai befektetők 60%-a szerint az arany gyengébb hozamot képes produkálni, mint más befektetések.


Ezzel szemben a valóság az, hogy az elmúlt 25 évben az arany teljesítménye 8%-os átlagos évesített hozamával összemérhető volt az S&P500 amerikai részvény index éves átlagos hozamával.
 

Az arany dollárban mért árfolyama az idén a magasan ragadt kamatkörnyezet ellenére már 12%-kal emelkedett; egy évvel ezelőtthöz képest 20%-os pluszban van. Forintban még nagyobb mértékben, +25%-al emelkedett az aranyárfolyam 2023. június 30-ához képest.

 
A likviditás kérdése ugyancsak megosztó volt a professzionális befektetőknél, sokuknál visszatartó erőként hat, hogy nem tartják elég forgalomképesnek a sárga nemesfémet.


Márpedig az arany fizikai és papírosított formában is olyannyira likvid, hogy a magyar GDP kevesebb mint 1,5 nap alatt megfordul a piacon.

 
Sordiagram a különböző pénzügyi eszközök, pl.: arany, euró jen, euró font és az S&P 500 részvényindex napi átlagos forgalmáról, milliárd dollárban
 
(kattintással nagyítható)

 
Az arany 162 milliárd dollárra rúgó átlagos napi forgalma meghaladja az amerikai kincstárjegyekét, és a hosszabb időtávra tartott eszközök között az egyik legnagyobb napi forgalommal bír.


Nem csoda, hogy a 2022-es éveket megelőző 40 évben az egyre csökkenő kamatkörnyezetben „elkényeztetett” befektetési tanácsadók alulértékelik az arany fontosságát a kezelt vagyonokon belül -  de már legalább úgy tűnik, hogy még az utolsó előtti pillanatban észbekaptak, és elkezdték másolni az évek óta rekordmennyiségű aranyat vásárló jegybankok példáját.
 
 
Talán erre az ébredésre enged következtetni az, hogy az amerikai vagyonkezelők közel harmada tervezi növelni jelenlegi pozícióját a sárga nemesfémben.


 
Kördiagram az amerikai profi befektetők aranypozícióval kapcsolatos várakozásairól 

(kattintással nagyítható)
 
 
 
 
Forrás: Conclude Zrt (www.conclude.hu), World Gold Council (www.gold.org)