Címlap Aranypiaci elemzések Rekordot ért el az aranykereslet 2024 első felében

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Rekordot ért el az aranykereslet 2024 első felében
2024. július 31. szerda, 08:10

 

A magas árak erős kereslettel párosultak a fizikai arany piacán, de a nyugati aranybefektetők még Csipkerózsika álmát alusszák.

 

Fotó London Good Delivery Aranyrudakról egy széfterem bejárata előtt

 

Összefoglaló az Arany Világtanács elemzéséről:

 

1. Mindenkori csúcson az arany átlagos árfolyama 2024 második negyedévében.

 

2. Szintén mindenkori rekordot ért el a jegybanki aranykereslet és az aranybányák kitermelése is

 

3. Áremelkedésre spekulálnak az aranybányák, a vagyonkezelők és a privátbanki befektetők

 

4. Még mindig Kína és India vásárolja fel a nyugatiak által eladott befektetési aranyat

 

5. Hatalmasat esett az árérzékeny ékszerkereslet

 

6. Európa lakosságának egy része pénzszűkében lehet, amit aranyeladással fedeznek

 

Összesített kereslet és arany árfolyam


Az arany átlagos árfolyama 2338,20 dollár/uncia szinten alakult a második negyedévben, ami 18%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Ezzel összhangban az 1.258 tonnát kitevő összesített aranykereslet is rekordot jelent.


A rekordot elérő jegybanki aranyvásárlások és a tőzsdén kívüli ügyletekben lebonyolított fizikai arany befektetések ellensúlyozták a negyedéves összehasonlitásban csökkenő ékszer- és befektetési arany keresletet, összességében 4%-kal magasabb aranykeresletet eredményezve 2023 második negyedévéhez képest


Rekordot ért el a második negyedéves aranykereslet 2024-ben

 

 Összehasonlító ábra a 2024 második negyedéves aranykeresletről

(kattintással nagyítható)

 

 

Jegybanki aranykereslet és készlet repatriációk


Az első negyedév rettentő iramú vásárlásait követően behúzták a féket a jegybankok, összesen 184 tonnányi aranyat vásárolva. De még így is a WGC által valaha mért legnagyobb aranymennyiséget vásárolták meg 2024 első felében, összesen 483 tonnát, ami 5%-kal haladta meg a tavalyi, szintén elsőféléves rekordot jelentő 460 tonnát.


A jegybanki aranykereslet is rekordot ért el 2024 első felében

 Összehasonlító ábra az első féléves jegybanki aranykeresletről
(kattintással nagyítható)

 

 

A második negyedév legnagyobb vásárlói címén az indiai és a lengyel központi bank osztozik, egyenként 19 tonnás aranyvásárlásával.


A lengyelek immár 377 tonnás nemzeti aranytartalékon ülnek. Adam Glapiński, a Lengyel Nemzeti Bank elnöke ismét megerősítette, hogy céljuk elérni a 20%-os aranyfedezetet a jegybanki tartalékokon belül, ami jelenleg 13%-on áll. Azaz a jelenlegi árfolyamokon számítva még körülbelül 200 tonna aranyat tervez vásárolni a Lengyel Nemzeti Bank.


Az indiai jegybank külön piros pontot érdemel szorgalmáért: idén eddig minden hónapban vettek aranyat, összesen 37 tonna mennyiségben. Ezzel már az első félévben meghaladták a 2022-es és 2023-as egész éves aranyvásárlásaikat.


Érdekesség, hogy az indiai jegybank 100 tonna aranyat repatriált az Egyesült Királyságból, így a belföldön és külföldön őrzött indiai aranytartalék aránya elérte az 50-50%-ot.


Talán ennél is izgalmasabb, hogy Nigéria központi bankja az Egyesült Államok gazdasági helyzetének ingatagságára hivatkozva szállíttatta haza a new yorki Fed-nél őrzött aranytartalékát.


Az aranykereskedői szakmán belül sokak által figyelt kínai jegybank bejelentett aranyvásárlásai jelentősen lelassultak: a 2022 novembere és 2024 márciusa közötti időszakban átlagosan havi 19 tonnás vásárlásokat követően áprilisban mindössze 2 tonna aranyat vásárolt a Kínai Népbank. Májusban és júniusban teljesen leálltak a vásárlásokkal – legalábbis hivatalosan.


Frissítés (2024-08-01): The Gold Observer friss elemzése szerint Egyesült Királyság vámadatai alapján akár 53 tonna aranyat is vásárolhatott a Kínai Népbank, miután áprilisban bejelentették, hogy leállnak az aranyvásárlással. 


A 2.264 tonnás kínai aranytartalék jelenleg 5%-át teszi ki a jegybanki tartalékoknak, ami 1994 óta nem látott magas érték. A valóságban ennek a duplájára, azaz 5.500 tonna körülre becsülik a kínai aranytartalékot.


További jelentős aranyvásárló volt 2024 második negyedévében Törökország (15 tonna), Üzbegisztán (7 tonna), Csehország (6 tonna), Szingapúr (4 tonna), Katar (4 tonna), és egyenként 3-3 tonnával Oroszország és Irak.


Arról, hogy miért vesznek ilyen "drágán" aranyat a jegybankok, ebben az elemzésünkben foglalkoztunk.

 

Befektetetői arany kereslet


Továbbra is széttart a befektetői aranykereslet a keleti és nyugati félteke között: Kínában és Indiában jelentősen nőtt, míg az Egyesült Államokban és Európában drasztikusan csökkent a befektetési aranyrudak és érmék kereslete az előző év azonos időszakához kéepst.


Ázsia dominálta a befektetési arany piacát 2024 első felében is

 Összehasonlító ábra a befeketetési arany keresletről régiónkénti bontásban

(kattintással nagyítható)

 

A befektetési arany kereslet alakulása 2023 és 2024 második negyedévében 

 Táblázat az arany befektetői keresletéről 2024 második negyedévében

(kattintással nagyítható) 

 

 

 

 

Ha jobban a WGC által közölt számok mögé nézünk, feltűnik, hogy bár Nyugaton is egészséges szinten van a befektetési arany iránti kereslet, de ezt elleplezik a nagymértékű eladások, amelyeket főleg a profitrealizálás és az inflációs éveket követő megélhetési válság és pénzhiány motiválja.


A németajkú piacokra jellemző, hogy a régebben, akár 15-20 évvel ezelőtt aranyba fektetők realizálnak profitot.


Az aranykereskedő cégek által visszavásárolt készletet részben az újonnan befektetők „fogyasztják el”, részben pedig visszaolvasztják és újraszinítik a svájci finomítók, amit az aranypiac más szegmensei szívnak fel, például jegybanki aranyrudak formájában, vagy exportálják Kínába és Indiába.


A lokálisan kialakuló „aranyfeleslegnek” hála szerte Európában – többek közt a Concludenál is – az aranyárfolyamhoz nagyon közeli árrésselehet befektetési aranyat vásárolni.


Ezzel szemben a kínai és indiai befektetési arany kereslet sokkal egyértelműbb számokat produkált 2024 második negyedében.



Bár negyedéves összehasonlításban csökkent az ázsiai befektetők befektetési aranyrudak és érmék iránti kereslete, az előző év azonos időszakához viszonyítva Kínában 62%-kal 80 tonnára, Indiában pedig 46%-kal 43 tonnára emelkedett.


Indiában akár jelentős keresletnövekedésre számíthatunk, hiszen épp a héten csökkentették drasztikusan az arany befektetések jövedelemadóját és az arany importjára kivetett vámot, mind a befektetési, mind az ékszergyártási céllal behozott aranytermékekre.


Jó hír, hogy az utóbbi évek csökkenő trendje megtorpanni látszik az arany ETF-ekben tartott aranykészletnél.


Az utóbbi negyedévekben rendre száz-százhúsz tonnát is meghaladó aranykiáramlás mindössze hét tonnát ért el a fizikai arannyal fedezett befektetési alapoknál 2024 második negyedévében.


Az ETF-ekben tartott aranykészlet kismértékben tovább csökkent 2024 első felében

Grafikon az arany ETF-ekben tárolt arany és a kezelt vagyon alakulásáról

(kattintással nagyítható) 

 

 

 

Az arany ETF-eknél is megfigyelhető az a divergencia, amit a befektetési arany esetében is láthattunk Kelet és Nyugat között.


Bár az észak-amerikai és európai arany ETF-k fizikai állománya 2022 óta folyamatosan csökken, az idei év második negyedében az aranyárfolyam emelkedésének és az európai arany ETF-ekből az ázsiai arany ETF-ekbe átvándorló fizikai aranynak köszönhetően a kezelt vagyon értéke 233 milliárd dollárra nőtt.


Emögött az a – sok aranypiaci szakértő szerint hibás – nyugati logika áll, hogy az arany árfolyamának csökkenie kellene a vártnál magasabban maradó kamatkörnyezet hatására.



Úgy látszik,
 a nyugati befektetők többsége majd csak egy jelentősen magasabb aranyárfolyam mellett fogja elhinni, hogy egy új időszámítás köszöntött be az arany piacán, és a régi igazságok már nem feltétlenül lesznek érvényesek.


Azonban van egy szűk réteg aki át lát a szitán, és már megkezdte a megfelelő méretű aranytartalék felépítését.


A WGC szerint ez is magyarázza a tőzsdén kívüli (OTC) aranykereslet 2020 óta nem látott mértékét.


A 2024 első félévében 575 tonnát elérő OTC vételek jó része a vagyonkezelők és privátbanki befektetők fizikai arany vásárlásait tükrözik a WGC szerint.


A Conclude Zrt. fő ügyfélkörét képező privátbanki ügyfelek valóban kedvelik az LBMA fixingen alapuló OTC aranyvásárlás hatékonyságát, és jellemzően a Conclude által nyújtott bankfüggetlen aranytárolási szolgáltatásokat is igénybe veszik.



Ékszergyártás és egyéb ipari aranykereslet

 

Az ékszergyártók aranykereslete világszerte csökkent 2024 második negyedévében: a tavalyi év azonos időszakához képest 19%-kal kevesebb aranyra tartottak igényt.



Az ékszeripar aranykereslete 2023 és 2024 második negyedében

 Táblázat az ékszerészek aranykeresletéről 2024 második negyedében

(kattintással nagyítható) 

 

 

 

 

Az aranyékszerek piacára jellemző az árérzékenység. A nagy áremelkedéseket követi egy hozzászokási periódus, ami jelentős keresletcsökkenéssel jár együtt, de ez a hatás pár hónapos késéssel kompenzálódik.


Az ékszergyártók aranykeresletének változása régiónként 2023 és 2024 második negyedéve között

 Ábra az ékszerészek aranykeresletének csökkenéséről 2023 és 2024 második negyedéve között 

(kattintással nagyítható) 

 

 

A technológia szektorban tapasztalható AI-mánia továbbpörgése a tavalyi év azonos időszakához képest 11%-kal, 72,8 tonnáról 81,1 tonnára emelte a félvezető gyártásban és az elektronikai iparágakban felhasznált arany mennyiségét.



Az egyéb ipari aranykereslet 2023 és 2024 második negyedében

 Táblázat az egyéb iparágak aranykeresletéről 2024 második negyedében

(kattintással nagyítható) 

 

 

 

 

Aranybányászat és újrahasznosítás


Összesítve 4%-kal nőtt a fizikai arany kínálat, köszönhetően a történelmi rekordot elérő első féléves aranykitermelésnek és a 12 éves csúcsra futó újrahasznosításnak.



Rekordot ért el az aranybányák első féléves aranykitermelése

 Összehasonlító ábra az aranybánya cégek kitermeléséről 

 (kattintással nagyítható) 

 

 

 

Az összesen 1788 tonnát elérő első féléves aranykitermelés abszolút évközi rekord a WGC 2000-ig visszamenő adatsorában. Országonkénti bontásban a legnagyobb mértékben Indonézia (+25%), Kanada (+23%), Elefántcsonpart (+22%) és Kína Belső-Mongóliai területén (+4%) nőtt az aranykitermelés volumene 2024 második negyedében.


Ezzel szemben jelentősen visszaesett a kitermelés Mexikóban (-24%), Ausztráliában (-9%), Maliban illetve Oroszország területén található aranybányák egy részében.


A bányák jövedelmezőségét befolyásoló fenntartható kitermelési költség (All-in Sustaining Cost, AISC) a legutolsó, első negyedévből ismert adat szerint 1.479 dollár/unciára emelkedett, azaz 10%-kal magasabb, mint tavaly első negyedében volt.


Ez az érték bánya társaságonként nagyon eltérő lehet, de általános igazság, hogy az emelkedő kamatok drágították a finanszírozást, az infláció pedig a működési és munkaerő költségeiket növelte jelentősen.


A Metals Focus aranypiaci elemző cég várakozásai szerint az aranybányák idei kitermelése meghaladhatja a 2018-as rekordot, ami akkor 3.658 tonnát ért el.



Már nem adják el előre az aranyat a bányák


Az aranybánya cégek aggregált fedezeti könyve további 31 tonnás csökkenést mutat.


A WGC-nél mindössze 210 tonnára becsülik a kitermelők által a jelenlegi árszinten előre eladott, de csak a jövőben kitermelt arany mennyiségét.


Ez egy döbbenetesen alacsony szám, ha összehasonlítjuk a 2000-es évek elején átlagosnak számító 3.000 tonna körüli értékkel.



Nőtt az újrahasznosításból kinyert arany mennyisége


Jellemzően magas aranyárfolyam mellett nő a megunt vagy zálogba adott ékszerek visszaolvasztására való hajlandóság. A történelmi szinten is magas aranyárfolyamot figyelembe véve így nem is meglepő, hogy 2024 második negyedében 4%-kal, 335 tonnára nőtt az előző év azonos időszakához képest.

12 éves csúcson az újrahasznosított arany mennyisége

Összehasonlító ábra az újrahasznosított arany első féléves mennyiségéről 2010 - 2024 között 

 (kattintással nagyítható)

 

Megdöbbentő, de 2024 második negyedében a visszaolvasztott aranyékszerek elsődleges forrása nem Kína vagy India, hanem Európa volt. Ez az unciánként 2.180 eurót is elérő aranyárfolyam tekintetében egyrészt nem meglepő, főleg, hogy egy megszokási periódust követően normalizálódott az aranyeladási kedv.


Azonban az  általunk ismert európai aranykereskedők beszámolói szerint évek óta, Európa-szerte érezhető a középosztályba tartozó magánszemélyek likviditáshiánya, amit (részben) arany eladással próbálnak áthidalni.


Érdekesség, hogy Indiában a nagyobb (ékszer)aranytartalékkal rendelkező magánszemélyek további áremelkedésre várnak, és alig nőtt az eladott törtarany mennyiség a mindenkori csúcsárfolyamok ellenére. Ehelyett inkább úgynvezett gold – for – gold sémákban vesznek részt, azaz befektetési aranyra vagy új ékszerekre váltják be a régi, megunt ékszereiket.


Conclude Vélemény


Összességében kijelenthető, hogy erősen indult az arany első féléve.

Beigazolódott a tavaly ősszel hangoztatott álláspontunk, miszerint akár 40%-os áremelkedés is jöhet az arany árfolyamában.

És ez még mindig csak a kezdet: ha hihetünk a jeleknek, a mostani szintekről minimum kétszeresére, de akár három-négyszeresére is emelkedhet a sárga nemesfém árfolyama az évtized végére.


Ezt a várakozásunkat alátámasztja, hogy a kitartó Buy-the-Dip befektetői magatartás, és 
az ezüst utóbbi hetekben mutatott relatív felülteljesítése az aranyhoz képest mind egy korai bikapiac előjelének tekinthetők.

A júliusi Trump elleni merényletet és Biden lemondását követően ismét új csúcsra, 2.500 dollár/uncia fölé száguldott az arany árfolyama.


A 2.500 dollárról visszaforduló aranyat 2.300 dollár környékén vélhetően olyan erős kezű befektetők vették meg, akik évtizedes távlatokban gondolkoznak.


A Conclude-nál egyöntetűen azon a véleményen vagyunk, hogy akár 30%-ig is érdemes lehet növelni a fizikai aranyra való kitettségünket a hosszútávú befektetési portfólión belül.


Főleg, ha a megtakarításunk jelentős részét egyébként alacsony hozamú és forintban denominált (pl.: készpénz, bankbetétek, állampapír) vagy magas
 kockázatú eszközökben (részvény, kripto) tartjuk.


WEBÁRUHÁZ

 

Források: World Gold Council Gold Demand Trends 2024 Q2, Conclude Zrt. 

Címlapkép forrása: Royal Mint