Címlap Hírek Tombol a török aranyláz

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Tombol a török aranyláz
2023. szeptember 29. péntek, 10:37

 Hiába a 30%-ra emelt jegybanki alapkamat, a török líra összeomlása pánikszerű befektetési arany vásárlásra sarkallja a megtakarításaikat féltő török befektetőket. Eközben az európai befektetők eladják az utóbbi években felhalmozott aranytartalékukat, ami a kínai széfekben köt ki.

 Nézelődő vásárló a híres isztambuli aranypiacon

Nézelődő vásárló a híres isztambuli aranypiacon. Forrás: World Gold Council, Getty images

 
 Aranykvóta és kamatemelés - hiába

 

Márciusban írtunk arról, hogy az arany importja hatalmas költségvetési deficitet okoz Törökországnak - emiatt a jegybankjuk arra kényszerült, hogy a központi aranytartalékból elégítse ki az ékszergyártók, pénzverdék és aranyrúd finomítók keresletét, miközben korlátozta az Isztambuli Tőzsdén keresztül zajló arany importot.


Török lírában nézve mindenkori csúcs közelében van az arany árfolyama

 japán gyertyás chart a török lírában mért arany árfolyamról 2022-2023-szeptember

Az elmúlt egy évben közel 70%-ot...

 

 japán gyertyás chart a török lírában mért arany árfolyamról 2018-2023-szeptember

... az utóbbi öt évben pedig 750%-ot emelkedett az arany grammonkénti ára török lírában. Forrás: TradingView (kattintással nagyítható)

 

 A Metals Focus adatai szerint az aranykvóta hatására a szokásos unciánkénti 6 dollárról 20 dollárra ugrott az aranytömbök felára a londoni tőzsdei árhoz képest, ami a jegybanki arany eladások hatására is csak átmenetileg mérséklődött - sőt, a törökországi prémium tavasszal a 150 dollárt is elérte, mielőtt fokozatosan mérséklődni kezdett volna április-májusban. Az aranykvótát júniusig tartotta fenn a jegybank, ezen időszak alatt mintegy 159 tonnával csökkent a török aranytartalék az Arany Világtanács szerint.


 A török jegybank a májusi választások után agresszív kamatemelésbe kezdett, első lépésben 8,5%-ról 15%-ra, majd szeptemberre 30%-ig emelte az alapkamatot, ami átmenetileg ugyan hűtötte a török befektetők aranyéhségét, de júliusban több mint 46 tonnányi aranyat importáltak befektetési célra a kis-ázsiai országba. 


 Erre válaszul a török jegybank augusztus 7-én újra import korlátozást vezetett be, ismét felsrófolva a fizikai arany felárát a nemzetközi piaci árhoz képest: Törökországban jelenleg unciánként 20-30 dollárral - azaz tömbönként 10-12.000 dollárral - magasabb a 400 unciás Good Delivery aranytömbök ára, mint a világpiaci ár.
 


Keletre migrál az európai befektetők zsebéből az arany

 
 Elmondható, hogy a tavalyi évben az orosz-ukrán háborútól rettegő európaiak befektetési arany kereslete idén mintegy 60-70%-kal esett vissza: az Arany Világtanács adatai szerint 2023. első félévében tavalyhoz képest a kontinentális Európa legnagyobb aranypiaci szereplőjének számító Németországban 78%-kal, mindössze 11 tonnányira csökkent a befektetési arany kereslet, ami 15 éves minimumot jelent.

 A szintén nagyágyúnak számító brit, svájci és osztrák aranykereskedők is több számjegyű kereslet csökkenésről számoltak be az idei év eddigi időszakában.


 Magyarországon az általunk 5-7 tonna körülre becsült 2022-es befektetési arany kereslet idén jó, ha a 2 tonnát elérheti: egyrészt  a magas kamatok miatt sokan állampapírokat vesznek, másrészt egész Európában jellemző, hogy a magas infláció felőrölte a kevésbé tőkeerős befektetők készpénzállományát, és kénytelenek eladni a korábban megvásárolt befektetési aranytömbjeiket.


 Ezzel szemben a líra teljes elértéktelenedésétől tartó török megtakarítókat a magas aranyár és a megemelt kamatszintek sem riasztják el a befektetési arany vásárlás gondolatától: a Metals Focus előrejelzése szerint a törökországi befektetési arany kereslet 2023-ban várhatóan 161 tonnát érhet el, ami mindenkori csúcsot jelentene.


 De nem csak a törökök, hanem a kínai és az amerikai kisbefektetők is zsákolták a sárga nemesfémet 2023 első félévében: az USA-ban 2008 óta nem látott mennyiségben 65 tonnányi aranyrudat és aranyérmét vásároltak a befektetők a regionális bankcsődök következtében fellépő pánik hatására, míg Kínában 115 tonnát tett ki a befektetési aranyrudak és arany érmék kereslete az Arany Világtanács számai alapján. 


 A globálisan összességében stagnáló befektetési arany kereslet mellé társul a BRICS+ és a kelet-európai országok jegybanki aranyvásárlásai, így hiába a szinte teljesen kieső európai kereslet, a kisbefektetők és a jegybankok együttes erővel támasztják alá az arany árfolyamát.


 Annál is inkább igaz ez, hogy egyes befektetői csoportokban divattá vált az arany ETF-ek kiváltása befektetési aranyrudakkal és érmékkel, ugyanis egyre többen ismerik fel a fizikai formában is elérhető aranybefektetés stratégiai fontosságát, szemben az arany ETF-ek költséghatékonyságával. Így az ETF-ekből hónapok óta kifelé áramló tőke egy kisebb része a fizikai aranypiacon csapódik le újbóli kereslet formájában. 

 

 

Az arany ETF-ek tőke be- és kiáramlása 2023. augusztusában, országonkénti bontásban

Táblázat az arany ETF-ek tőke be- és kiáramlásáról országonkénti bontásban 

A nyugati tömbbe sorolható országok közül egyedül Olaszország és Liechtenstein arany alapjai állnak pozitívban. 
Forrás: World Gold Council (kattintással nagyítható)

Az arany ETF-ekbe áramló tőke idei változása, földrészenkénti bontásban

 Táblázat az arany ETF-ek tőke be- és kiáramlásáról földrészenkénti bontásban

A fenti táblázatból kitűnik, hogy a nyugati ETF-ekből a keleti ETF-ekbe áramlott az arany, ugyanez igaz a befektetési arany rudakra és aranyérmékre is az utóbbi időszakban.
Forrás: World Gold Council (kattintással nagyítható)

 

Ne várjunk a következő pánikra az aranyvásárlással


 
A most kiszálló magyar és európai aranybefektetők többsége komoly profitot realizálhat:  az ajánlott minimum befektetési időszak, azaz öt év alatt az aranybefektetés évesített hozama forintban a 20%-ot , euróban pedig a 14%-ot is meghaladta.

Az arany 5 éves árfolyamgrafikonja euróban (unciában, 2018-2023 szeptembe között)

 

 japán gyertyás chart az euróban  mért arany árfolyamról 2018-2023-szeptember

Euró-arany árfolyam alakulása 2018-2023. szeptembere között. 
Forrás: TradingView (kattintással nagyítható)

 

Az arany 5 éves árfolyamgrafikonja forintban (unciában, 2018-2023 szeptember között)


japán gyertyás chart a forintban mért arany árfolyamról 2018-2023-szeptember

Forint arany árfolyam alakulása 2018 - 2023 szeptembere között. Forrás: TradingView (kattintással nagyítható) 

 

 Nem jártak ilyen jól azok a magyar befektetők, akik a háború kitörésekor pánikvásároltak: hiába a relatíve magas 1.900 dollár/uncia körüli aranyár, a forint 1 évvel ezelőtti szintekhez képest mutatott erősödése révén kb. ugyanott lehet most eladni az aranyérménket vagy aranytömbünket, mint a tavalyi átlagos vételi ár.


 Az aranyár egy éves árfolyamgrafikonja forintban (2022-2023 szeptembe között)

 japán gyertyás chart a forintban mért arany árfolyamról 2022-2023-szeptember

A tavaly októberi európai energiaválság és az idén márciusi amerikai bankcsődhullám azonnal 10-15%-kal kergette feljebb a forintban mért arany árfolyamokat.
A nagy kilengések ellen a legjobb védekezés ha rendszeres időközönként vásárolunk aranyat. Forrás: TradingView (kattintással nagyítható)



 Aki a leggyengébb forint és/vagy legmagasabb arany árfolyamok mellett vásárolt, könnyen negatívban is állhat jelenleg: nekik lehetőségeikhez mérten érdemes újabb vásárlással javítani az átlagárukat, vagy tovább tartani az ajánlott 5 éves időtartamig az aranyukat.


 A jelenleg csökkenő pályára állított kamatkörnyezet ugyanis további forintgyengülést vetít előre, és a teljes 2020-as évtizedre jellemző lehet a hullámokban egyre magasabbra törő infláció. Véleményünk szerint még csak az első inflációs hullámon vagyunk túl, így egy-két éves időtávon belül a 450 - 500 Ft-os euró/forint, és a 2.600-3.200 dollár/uncia közötti arany árfolyam több lépésben való elérését is reálisnak tartjuk.
 
 
 Nem érdemes megvárni az aranyvásárlással a következő pánik szituációt: a tapasztalat azt mutatja, hogy akkor járunk a legjobban, ha nyugodt piaci körülmények között, rendszeres arany megtakarítás keretében fektetünk fizikai aranyba, akár online, akár személyes arany vásárlás keretében váltanánk át gyorsan romló pénzünket időtálló értékre.

 

 Ráadásul azok a befektetők, akik a papíraranyukat szeretnék fizikai aranyra átváltani, most nagyon kedvező feltételekkel tehetik meg, ugyanis Európában teljesen eltűnt az utóbbi években jellemzően magas rendszerkockázati prémium  - azaz pl.: az 1 kilogrammos befektetési aranyrúd ára ismét nagyon közel van a papírarany tőzsdei árfolyamához.