Hírlevél feliratkozás
Goldtresor grammárak *
Arany/HUF középárfolyam g
Arany/USD árfolyam oz
Arany/Euró árfolyam oz
Ezüst/Euró árfolyam oz
Arany cikkek
- Befektetési arany
- Arany
- Arany Befektetés
- Aranytömb, aranyrúd, platinatömb öntése Svájcban
- Aranyrúd, befektetési aranyrúd, aranytömb
- Aranytömb
- Aranyérme, befektetési aranyérme
- A befektetési aranyérme prémium értéke
- Londoni aranypiac 1660-2004
- A Loco London aranyszámla története
- A Nemesfém Elszámolóház és arany letéti szolgáltatás Londonban
- Arany befektetési alapok és a fizikai aranypiac. Az SPDR Gold ETF
Kakaópiac III. – A kakaótermelők helyzete |
2014. augusztus 06. szerda, 07:33 |
Conclude Daily Gold
A kakaó-, csokoládéipar termesztői
kínálati oldala egy fordított piramisra emlékeztet: a 110-120 milliárd dolláros
éves csokoládé-forgalom mintegy 12 milliárd dolláros kakaóbab piacon nyugszik,
amit 5 millió kisvállalkozó termel meg, akiknek az éves összjövedelme 1400
dollár, ami munkanaponként mindössze 5,38 dollár.
A kakaó-csokoládé értéklánc felöleli a babok termesztését, kezelését és osztályozását, a tárolást, a szállítást, a pörkölést, a kakaóbab őrlését és vajjá alakítását, végül a csokoládé-összetevők bekeverését az édességekbe és az élelmiszer-alapanyagokba. A kínálati lánc számos szereplőből áll, akinek a szerepe nincs mindig pontosan elkülönítve.
Termelők (Smallholders)– a világ kakaótermelésének 70
százalékát adó Afrika és a 12 százalékos részesedésű Ázsia termelői csaknem
teljes egészében kisvállalkozók, farmerek, míg a latin-amerikaiak (18 százalék)
között található néhány professzionális mezőgazdasági cég. Felvásárlók (Originators) – azok a cégek és
magánszemélyek, amelyek a kakaóbabokat
beszerzik a farmoktól: vagy független helyi kereskedők, vagy egy őrlő,
feldolgozó, esetleg márkatulajdonos csokigyártó cég ügynökei, illetve
részlegei. Ugyanakkor vannak kisvállalkozók, amelyek maguk viszik eladásra a
terményeiket, kereskedőknek, feldolgozóknak, vagy akár helyi édesség gyártóknak.
Helyi kereskedők (Local
Traders) – ők
vásárolják fel a kakaóbabokat kisvállalkozóktól és adják el nagyobb
mennyiségben nagykereskedőknek vagy őrlő, feldolgozó és gyártó cégek
ügynökeinek. Nemzetközi kereskedelem,
raktározás, kezelés, csomagolás, szállítmányozás (International Traders,
Warehouse, Logistic, Shipping) – a kakaóbab-kereskedőházak általában a kikötőkben
helyezkednek el, raktározzák, forgalmazzák és végül hajóra rakják a
kakaóbabokat. Saját őrlő és feldolgozó kapacitást is kiépíthetnek. Őrlők, feldolgozók, ipari csokoládégyártók
(Grinders, Processors, Industrial Chocolate Manufacturers) – ipari cégek, melyek a
kakaóbabból kakaóvajat és -port készítenek és eladásra kínálják a hazai és
nemzetközi ügyfeleknek az édességiparban, az élelmiszergyártásban és a
vendéglátásban. Édesipari és élelmiszergyártók
(Confectionery, Food Brands Owners, Manufacturers) – e kategóriába a nemzetközi
márkák tartoznak, mint a Nestlé, a Mars,
a Mondelez, a Hershey, a Ferrero, a Lindt & Sprüngli és a Petra Foods,
valamint a nagyobb regionális, nemzeti brandek, mint a CEMOI Franciaországban,
a Meiji Japánban, a Thorntons az Egyesült Királyságban és az Ulker Biskuvi
Törökországban. A termelők helyzete az értékláncban A
kakaó egyedülálló az árupiaci termékek közül atekintetben, hogy éves termése 90
százalékát kistermelők állítják elő. A farmok jellemzően 5 hektárnál kisebbek,
a farmerek Afrikában 50 év felettiek, s a kakaó ültetvényük is öreg, a hatékony
talajkezelésre sincsenek kiképezve, hozamuk pedig –az elavult termesztési
eljárások miatt – alacsony. Mindezek miatt tőkebefektetésre sem igen aspirálhatnak.
E rendszerben a betegségek állandó kihívást jelentenek például az 1960-as
években Ghánában, az 1970-es években
Nigériában, az 1980-as években Brazíliában, míg a 2000-es években Indonéziában
pusztítottak különböző betegségek és fertőzések. A kistermelői
rendszerben a hozamok alacsonyak, általában hektáronként fél tonnát tesznek ki.
A tradicionális kisebb farmerek nem tesznek szert jelentős jövedelemre, külső
finanszírozásra sem számíthatnak, emellett a képzésekben nem tudnak részt
venni, így nincs esélyük arra, hogy birtokaik teljesítményét fokozzák, sőt
sokan nem is akarják, hiszen a kakaón kívül mást is termesztenek. Egy 2009-es
tanulmány (Peter van Grinsven: ARD Week) becslése szerint közel 1,7 milliárd
dollár értékű termelés esett ki a betegségek, kártevők és az alacsony
termőképesség miatt – ezek nagy részét el lehetett volna kerülni professzionálisabb termelési eljárással. A
feldolgozó partnerek és a nemzeti kormányok számos kezdeményezést indítottak
annak érdekében, hogy növeljék a farmerek jövedelmét, életminőségeét és a farm
know-how-ját, de több mint 5 millió farmernél eredményt elérni meglehetősen
komplex és hosszú ideig tartó folyamat. A szektor a bővülő keresletre ugyan a
termőterület növelésével válaszolt, ez mégsem
járt a termelékenység növekedésével és a termesztőterület bővítése a védett
trópusi őserdők kárára nyilván nem járható út. A világ kakaótermesztési
területe, hektárban. Látható, hogy a termésátlagok alig emelkedtek az utóbbi 10
évben.
Éles a kontraszt a
pálmaolaj-termeléssel szemben, ahol a termőterület növekedésével párhuzamosan a
hozamok is emelkedtek
Drámai
és fenntartható termelékenység-javulás nélkül csak a művelés alá vont területek
növelésével lehetne enyhíteni a
kakaóbab-kínálat strukturális deficitjét. Ám a világ kakaótermelésének 70
százalékát adó Afrikában a kapacitások jelentős és gyors expanziója nem tűnik valószínűnek. Ennek
legfőbb akadálya a szokásjogon alapuló birtokrendszer, amelyben a határok
egyáltalán nem léteznek vagy nehezen meghatározhatók, és a tulajdonviszonyok még
az egyes országok közötti területi konfliktusok lezárását követően is
vitatottak. A sok régióban és országban gyenge infratruktúra miatt a
fejlesztések elhúzódnak. Mindezek miatt e projektek kockázata magas, ami miatt igencsak
nehéz a farmereknek finanszírozást szerezniük.
Ráadásul a rendelkezésre álló terület is véges Afrikában éppúgy, mint
Ázsiában, miután az egyes kormányokat a nemzetközi szervezetek folyamatos nyomás alatt tartják, hogy óvják a
környezetet. Elefántcsontpart például az őserdőkben illegálisan kakaót
termesztő farmerek kitelepítése miatt 140 ezer hektárnyi kakaóültetvényt volt
kénytelen felszámolni. Csak kevés komoly
agrárvállalkozás található a kakaótermelésben, ezek 200-1000 hektár közé tehető
földterületen dolgoznak
A
táblázatban szereplő cégeken kívül mindössze néhány jelentősebb fejlesztési
tervről lehet tudni: kettő-kettőről Nyugat-Afrikában és Ázsiában, egy-egyről
pedig Indonéziában és a Fülöp-szigeteken. A kakaótermelés elsősorban azért
lehet vonzó a komolyabb agrárcégek számára, mert sikerült a betegségeknek
ellenállóbb és nagyobb terméssel kecsegtető kakaófajtákat kinevelni, e tekintetben
Ecuador jár elöl jó példával. Ugyanakkor azon cégek, amelyek más növények –
jellemzően a pálmaolaj és a nyersgumi – termesztésével foglalkoznak, a kakaóval
erősíthetik üzleti tevékenységüket. A
nagyobb fejlődő országok – mindenekelőtt India és Kína – kakaókeresletének
növekedése jelentős piaci lehetőséget jelenthet azoknak a termelőknek, akik a
következő évtizedekben emelkedő fogyasztási igényeket képesek lesznek
kielégíteni. Egy 3000-4000 hektáros kakaóültetvény kialakítása 3-4 évbe is
beletelhet, további 3 évig is eltarthat amíg termővé válik, ami azonban aztán 35-40
évig is életképes maradhat. Mivel ez tehát nem egy rövid távú üzleti
modell, a vállalkozóknak bízniuk kell a
piaci fundamentumokban, különösen hogy egy agráripari komplexum fejlesztésének a
költségei a hektáronként a 13 ezer dollárt is elérhetik. A
fejlődő országok csokoládétermék-fogyasztásának gyors növekedésével szemben a
termelési oldal közel két évtizedes felívelést követően megakadni látszik. Az
1994-ben még 2,67 millió tonnás globális termelés 2003-ra 3,7 millióra nőtt, s
a csúcsot a 2010-11-es szezonban érte el, 4,3 milllió tonnával. Ezt követően
azonban lassult, 2012-13-ban – a kereslettől rekordmértékben elmaradt, 174 ezer
tonnás – kínálat már csak 3,94 millió volt, ám a szeptember 30-án záruló
2013-14-ben az ICCO szerint újra nőhetett, 4 százalékkal, 4,1 millió tonnára,
miközben a készletek 1,5 milliót értek el. Ráadásul a közel 4,2 millió tonnás
őrlemény új rekord. A
kakaótermelés fenntarthatósága kulcsfontosságú a világmárkák és a feldogozók
számára. A stabil minőségű, megfelelő mennyiségű és környezetvédelmi
certifikáttal ellátott kakaóbab iránti növekvő
igény további ösztönzőt jelent a vezető márkák tulajdonosainak, az őrlőknek és
feldolgozóknak, hogy professzionális agráripari vállalkozásoktól szerezzék be a
kakaóbabot és hogy minél közelebb kerüljenek az értéklánc termelői részéhez. Forrás: Hardman & Co., Conclude Zrt.
Kakaópiac II. – Befektetési lehetőségek Kakaópiac III. – A kakaótermelők helyzete Kakaópiac IV. – A kakaó értéklánc cégei: a felvásárlóktól a csokigyártókig Kakaópiac V. – A felvásárlás-feldolgozás cégei Kakaópiac VI. – A kakaókereskedelem rendszere Kakaópiac VII. – Fenntartható kakaótermesztés Kakaópiac VIII. – A kakaóbab feldolgozása
|