Hírlevél feliratkozás
Goldtresor grammárak *
Arany/HUF középárfolyam g
Arany/USD árfolyam oz
Arany/Euró árfolyam oz
Ezüst/Euró árfolyam oz
Arany cikkek
- Befektetési arany
- Arany
- Arany Befektetés
- Aranytömb, aranyrúd, platinatömb öntése Svájcban
- Aranyrúd, befektetési aranyrúd, aranytömb
- Aranytömb
- Aranyérme, befektetési aranyérme
- A befektetési aranyérme prémium értéke
- Londoni aranypiac 1660-2004
- A Loco London aranyszámla története
- A Nemesfém Elszámolóház és arany letéti szolgáltatás Londonban
- Arany befektetési alapok és a fizikai aranypiac. Az SPDR Gold ETF
Kakaópiac IV. – A kakaó értéklánc cégei: a felvásárlóktól a csokigyártókig |
2014. augusztus 21. csütörtök, 12:55 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Conclude Daily Gold A kakaóbab
felvásárlástól a csokoládégyártó márkatulajdonosokig számos cég vesz részt a
kakaó értékláncban. Jelen cikkünkben erről adunk áttekintést. A kakaó értéklánc cégei közül van, amelyik profilja csak a felvásárlás és logisztika, van amelyik területe a felvásárlástól az őrlésen keresztül az ipari csokoládé gyártásig terjed. A legerősebb pozícióban a márkatulajdonosok vannak, akik egyre inkább igyekeznek lehatolni a termelői kapcsolatok szintjéig, annak érdekében, hogy a várható alapanyaghiány ne érintse őket kellemetlenül. A cégek között még fontos megkülönböztető lehet, hogy milyen szintig –akár a termelők szintjéig- tudják dokumentálni, certifikálni az alapanyagot és megbízhatóan garantálni a mennyiséget és minőséget, mindeközben betartva a certifikáló cégek standardjait.
A kakaóbab
felvásárlás vezető cégei
Logisztika Az, hogy a kakaóbab megfelelő időben, kedvező áron kerüljön
a termelő országokból a fogyasztók országokba, a kínálati lánc során az egyik
legfontosabb tényező. Az ezen kívüli szolgáltatások (például a Transmaré) magukban
foglalhatják a feldolgozó/csokigyártó céghez közeli helyszíni tárolást és
nagyon rövid határidejű üzembe szállítást is, annak érdekében, hogy a vevőnek
ne kelljen kakaóbabot készleteznie. Őrlés és feldolgozás A kakaó feldolgozásának első fázisa az őrlés, melynek során
a babokat pasztává darálják, majd kipréselik a kakaóvajat és visszamarad a
kakaópor. Bár az iparági jelentések szerint globálisan többlet őrlő kapacitások
épültek ki, de beköszöntött a konszolidáció és a piacvezetői szegmens állandósult:
a Barry Callebaut, a Cargill és az ADM kontrollálja a világ őrlő kapacitásának
50-60 százalékát. A világ kakaótermésének közel 25 százalékát őrlő Barry
Callebaut a legnagyobb, miután 2013. IV. negyedévében 900 millió dollárért
megvásárolta a Petra Foods feldolgozó részlegét, míg a 600-800 ezer tonnás őrlő
kapacitással rendelkező Cargill tárgyal az ADM kakaó üzletágának – beleértve
annak, piaci becslések szerint 500-600 ezer tonnára tehető őrlő kapacitását – a
megszerzéséről. A kakaó feldolgozási szektor hagyományosan Európára –
nagyrészt Hollandiára és Németországra – fókuszál, az elmúlt évtizedben azonban
jelentős kapacitások épültek ki Ázsiában és Afrikában. 2005-2012 között Ghána
kapacitása a 2,5-, Indonéziáé a 2,4-szeresére nőtt, míg Malajziáé 2006 óta 40,
Elefántcsontparté pedig 2007-től 50 százalékkal. A Nemzetközi Kakaószövetség
(ICCO) becslése szerint az őrlés a szeptember 30-án záruló 2013/14-es szezonban
globálisan 2,5 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbit, 4,178 millió
tonnás új rekordot felállítva ezzel. A legnagyobb, 3,6 százalékos éves
regionális növekedést a kapacitásait közel 800 ezer tonnára gyarapító Afrika
mutathatja fel. Az ICCO becslése szerint ma már a világ kakaó őrlőipara mintegy
43 százalékban a kakaó termesztés országaiban van. Kakaófeldolgozás
2012-2014 között
Az afrikai
őrlőkapacitások 61 százalékával, 471 ezer tonnával a 2012/13-as szezonban
Elefántcsontpart rendelkezett, a három észak-amerikai ország (az USA, Kanada és
Mexikó) 522 ezer, míg Dél-Amerika 370 ezer tonnával, ezen belül Brazília 240
ezerrel. A világ őrlőkapacitásai cégenkénti bontásban
*Becslés.
Óriási nyomást
helyez a kisebb feldolgozókra az a tény, hogy a globális őrlőkapacitások több
mint 70 százalékával 8 cég rendelkezik, azon belül is hárman – a Barry
Callebaut, a Cargill és az ADM – kiemelkednek. A kakaó babtermeléshez viszonyítva
többlet őrlési kapacitás alakult ki, és ha nem tudják hatékonyan kihasználni
kapacitásaikat, a marzsuk tovább csökkenhet. Márpedig a marzsok már 2012-ben is
a szektor nagy részében negatívvá váltak, miután az úgynevezett „kombinált
kakaóráta” (vagyis a kakaóvaj és kakaópor összesített eladásai árai a
babokéihoz viszonyítva) negatív tartományba került. A marzsokra irányuló nyomás
lehet a mozgatórúgója a legutóbbi
egyesülési, felvásárlási (M&A) ügyleteknek: jelesül annak, hogy egyrészt a
Barry Callebaut megvette a Petra Foods feldolgozó részlegét, másrészt a Cargill
és az ADM között folynak a tárgyalások. A fejlődő
országok piacvédő intézkedéseket hoztak, Indonézia például 5-15 százalékos
exportadót vetett ki a kakaóbab kivitelére, hogy ösztönözze a belföldi
feldolgozást. Ugyanakkor 2013/14-ben nem volt elég kakaóbab a feldolgozók
részére, ezért az indonéz hatóságok most a külföldi kakaóbabok behozatalát
terhelő 5 százalékos importadó csökkentésével próbálják mérsékelni a
kapacitások tulajdonosaira nehezedő nyomást. Az ICCO Indonézia éves
őrlőkapacitását 275 ezer tonnásra becsüli. A kakaó
feldolgozó szektoron belül jelentős különbségek vannak. A szingapúri tőzsdén
jegyzett, és a svájci ECOM csoporttal társult, JB Foods Ltd. a malajziai
eredetű kakaó/csoki alapanyagok – kakaóvaj, kakaópor, csokoládémassza – egyik
előállítója és értékesítője. Ez a cég tehát az élelmiszergyártást és az
édességipart látja el kakaó származékokkal, vevői a nemzetközi kereskedőházak,
az étel-, ital- és édességgyártók. A JB mintegy 50 ezer tonna kakaót dolgoz
fel, noha kapacitásai ennek háromszorosára, 150 ezer tonnásra rúgnak – ezzel az
egyik legnagyobb őrlő cég Ázsiában, még a Petra korábbi részlegét is lekörözve.
Ezzel szemben a családi tulajdonban lévő belga Casaluker a magas minőségű,
egyedülálló és speciális zamatú csokoládék összetevőinek gyártására
összpontosít. Egy másik családi vállalkozás, a spanyol Indcresa hasonló
kompetenciájú cégként hirdeti magát, innovatív technológiai eljárásokat követ
annak érdekében, hogy megfeleljen a speciális egyéni fogyasztói igényeknek. 150 éves
csokoládé- és kakaógyártó múltjával nyilvánvalóan a svájci Barry Callebaut az
iparág vezető cége, mely valamennyi kontinensen rendelkezik termelőegységekkel. A kakaóbabtól a
csokoládé alapanyag gyártásig terjedő alaptevékenységgel rendelkező amerikai
Blommer Chocolate nemcsak hazájában piacvezető, hanem egész Észak-Amerikában az
ipari csokoládé legnagyobb gyártója. A harmadik generációs családi vállalkozás
2012 májusában chicagói telephelyén újságíróknak szervezett gyárlátogatást,
hogy betekintést engedjen a 45 millió dollár értékű kakaófenntarthatósági
programjába, ami azért nagy szó, mert 70 éve nem volt példa hasonló
médiaakcióra. A cég az Észak-Amerikába érkező kakaóbab 45-50 százalékát
dolgozza fel, és őrlőkapacitása 250.000-330.000 tonna/év körülire tehető. Az édesség- és az élelmiszeriparnak szállító cégek
A csokoládé márkák tulajdonosai, avagy a globális csokoládéipar szupersztárjai
*Aktuális és becsült. **Kivéve a nem élelmiszeripari tételek.
A fenti táblázatból két érdekesség is kiolvasható: egyrészt a napi fogyasztási cikkeket felölelő – angol rövidítéssel: FMCG – szektorban hárman is 30 milliárd dollárnál nagyobb (a Nestlé egyenesen 104,9 milliárdos) árbevételt értek el 2013-ban, másrészt a vezető csokoládémárkák közül ugyancsak hárman családi vállalkozások. Ezek fontos szerepet töltenek be az ipari csokoládé-szektorban is, ahol az amerikai piacvezető Blommer Chocolate immár három generáció óta van családi tulajdonban. A csokoládégyártást a konzervatív értékek és a hagyományos eljárások jellemzik, ami jól összeegyeztethető a családi vállalkozói formával.
Forrás: Hardman & Co., Conclude Zrt.
Kakaópiac II. – Befektetési lehetőségek Kakaópiac III. – A kakaótermelők helyzete Kakaópiac IV. – A kakaó értéklánc cégei: a felvásárlóktól a csokigyártókig Kakaópiac V. – A felvásárlás-feldolgozás cégei Kakaópiac VI. – A kakaókereskedelem rendszere Kakaópiac VII. – Fenntartható kakaótermesztés Kakaópiac VIII. – A kakaóbab feldolgozása
|