Hírlevél feliratkozás
Goldtresor grammárak *
Arany/HUF középárfolyam g
Arany/USD árfolyam oz
Arany/Euró árfolyam oz
Ezüst/Euró árfolyam oz
Arany cikkek
- Befektetési arany
- Arany
- Arany Befektetés
- Aranytömb, aranyrúd, platinatömb öntése Svájcban
- Aranyrúd, befektetési aranyrúd, aranytömb
- Aranytömb
- Aranyérme, befektetési aranyérme
- A befektetési aranyérme prémium értéke
- Londoni aranypiac 1660-2004
- A Loco London aranyszámla története
- A Nemesfém Elszámolóház és arany letéti szolgáltatás Londonban
- Arany befektetési alapok és a fizikai aranypiac. Az SPDR Gold ETF
Kakaópiac IX. – Kakaófajták és betegségek |
2014. szeptember 05. péntek, 06:53 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Conclude Daily Gold Érték alapján a kakaó
– megelőzve a kókuszt – a negyedik a trópusi termések között, de amennyiben tonnánkénti ára 3500
dollár fölé menne, akkor a banánt is letaszíthatja a képzeletbeli dobogó
harmadik fokáról. Sorozatunk befejező részében a kakaófajtákat járjuk körül,
megemlítve a rájuk veszélyes kórokozókat, betegségeket.
A kakaó globális kereskedelme viszonylag alacsony bázisról
indulva töretlenül bővül és mára már a 3. helyen áll az exportált trópusi
termények között a több mint 12 milliárd dolláros piacával. A vezető trópusi termények főbb adatai
*2014 májusában. Faj A Theobroma cacao
a mályvafélék (latinul: Malvaceae) családjába tartozik. A Theobroma nemzetségbe
22 fajt soroltak. Neve görög eredetű, azt jelenti: „az istenek eledele”. Ma
használatos latin neve (cacao) a bennszülött mezoamerikai nyelvekben előforduló
kifejezésekből képződött: a majai kakaw-ból, a kagaw –ból és feltehetően az
azték cacahuatl-ból. Bár még 2 másik
fajnak is van gazdasági jelentősége, csak a Theobroma cacao faj vált
nemzetközileg is fontos gazdasági növénnyé. Eredete és jellemzői A DNS-mintákon
alapuló tanulmányok szerint a perui Loreto régióban lévő Iquitos környékén találták
a legnagyobb genetikai változatosságot a (fél)vad kakaó állományban. A további
vizsgálatok szerint a kakaó géncentruma feltehetőleg a Brazília, Peru és a
kolumbiai-brazil határ déli része által határolt területen van. Így nem kizárt,
hogy innen vitték több ezer évvel ezelőtt elvándorló emberek magukkal a kakaó
magokat Mexikó délkeleti részébe, amit korábban a kakaó őshazájának
tekintettek. JC Motomayor 2002 májusában a kakaó termesztésének első
központjaként Közép-Amerikát nevezte meg. Schultes 1984-ben azt feltételezte,
hogy a kakaó az Amazonas völgyéből két irányba terjedhetett tovább: északra és
nyugatra. A kakaó (Theobroma cacao) géncentrumai.
forrás: Samantha Madell
A kakaó nemzetség (Theobroma)
géncentruma, elterjedési területe. forrás: Samantha Madell
A kakaófa
tipikusan trópusi, az árnyékosabb esőerdőkben nő, ahol elérheti a 20 méteres
magasságot, noha általában 8 méter alatt tartják. A kakaófák természetes
környezetükben 200 évig élhetnek, a legtermékenyebb periódusuk 25 évig tart,
ami kistermelői rendszerekben akár 40 évig, vagy még tovább is megnyújtható. Érdekesség,
hogy a kakaófa virága a törzsön, ill. a nagyobb ágakon nyílik, a kis fehér
virágokat szúnyogok porozzák be, ezek hiányában pl. Nyugat Afrikában pedig
kézzel kell beporozni. A fák gyökérzete egy mélyre nyúló karógyökérből áll és a
felszínt sűrűn behálózó vékony gyökérzetből áll. A ghanaiak úgy tartják, hogy a
kakaófák jelzik az aranyat, a növény jobban/szebben nő a felszínközeli
aranyfeldúsulásokon. Ha magas az arany árfolyama sok kakaófát ki is vágnak és
kis felszíni bányákat nyitnak az ültetvények helyén. A kakaófa törzsén, ágain jelennek meg az
apró fehér virágok Fotó: Anne Elliott
A kakaófák általában öt évvel az ültetésüket követően fordulnak termőre, de nemesítéssel egyes fajták már három éven belül gyümölcsöt hozhatnak. Ugyanakkor a nemesítés eredményeképp tízről hét évre rövidült az az idő, amíg a fa eléri a teljes produktivitását. A kakaóbabok többségét október és január között takarítják be.
Érett termésekkel bőven megrakott kakaófa
Fotó: charleys.com
Története A kakaó
termesztése, használata és feldolgozása korai és kiterjedt volt Közép-Amerikában.
A mexikói Chiapas csendes-óceáni partján lévő Mokaya régészeti területen is megtalálhatók
a kakaóital-készítés nyomai az időszámítás előtti 1900-ig visszamenőleg. A
Mexikói-öbölbeli Veracruzban lévő Olmec ásatási helyen előkerült egy edény, ami
az időszámítás előtt mintegy 1750 évvel élő elő-Olmec emberek kakaókészítési
szokásaira utal. A hondurasi Puerto
Escondidóban pedig az időszámítás előtt 1100-900 közötti évekből származó
edényekben találtak teobromin és koffein nyomokat. Costa Ricában maja kereskedők
az időszámítás előtt 400-ban is ihattak kakaót. A maja kultúrát felváltó
domináns azték kultúrában a 14. századtól a 16. században elkezdődött
gyarmatosításokig kakaóból csokoládé sűrítményeket készítettek, és a
kakaóbabokat széles körben fizetőeszközként is használták. Az e régión
kívül érkező első idegenek között, akik csokoládét ihattak, a történészek
Kolumbusz Kristófot és legénységét említik, akik 1502-ben érték el Nicaragua
partjait. Az Azték birodalmat 1519-ben megdöntő expedíció vezetője, Hernan Cortez
1528-ban Spanyolországba az azték xocatl (csokoládéital) receptjével tért
vissza, ám az csak azt követően lett népszerű az ibériaiaknál, amikor már
cukrot is adtak hozzá. Fajták A botanikus Cheesman
1944-ben a kakaófajtákat két csoportba rendszerezte: a Criollo-ba és
Forastero-ba, a Trinitario fajtakört pedig e kettő keverékének tartotta. A
„hagyományos kakaófajták” terminológiával a Criollo, az Amelonado, a Trinitario
és a Nacional fajtákat (fajtacsoportokat) jellemzik. Az utóbbi, eredetileg
Ecuadorból származó fajtát primitív módon termesztettként szokták leírni. A
gyarmatosítások során Venezuelából, Trinidadból és Brazíliából Afrikába és
Ázsiába vitt kakaófajták többsége Criollo, Trinitario és Forastero Amelonado. A kakaót
kezdetben úgy termeszthették, hogy a természetesen növő állományok közül
ritkították az egyéb fafajokat, de az árnyékoló fákat meghagyták. A ritkított,
de natív vegetáció általi természetközeli magas árnyékolásos termesztési mód
még mindig fellelhető Brazíliában (ezeket cabruca agroforest-nek hívják). A
trópusi őserdők irtása miatt sok veszélyeztetett faj számára ezek az
„agroforest”-ek jelentenek végső menedéket. A veszélyeztetett aranyfejű oroszlán
tamarin majom egy Cabruca agroforest-ben. forrás: Leonardo Oliviera
A vadon/félvadon
termesztett kakaó fák genetikai diverzitása jóval nagyobb, mint a termesztett
fajtáké, ezért a még pl. Bolíviában fellelhető vadon termő kakaófa állományok
természetvédelmi megóvására kiemelt figyelmet kellene fordítani. Az
élelmiszeripari multik (csokoládé márka tulajdonosok) és a természetvédők
fenntartható kakaótermesztési fogalma szöges ellentétben áll egymással.
Különösen érdekes, hogy a fenntartható fejlődés/termesztés fogalma miképp nyert
tökéletesen más értelmezést. A
természetvédők szerint szükséges a kakaó genetikai diverzitásának minél
szélesebb körű megőrzése valamint a kakaó termesztés minél természetközelibb
módon kellene hogy történjen az eredeti vegetációt (trópusi esőerdő) minél
inkább megőrizve. Ezért elutasítják a monokultúrát és a fajták körének
leszűkítését. A multinacionális cégek viszont a kereslethez igazodó, növekvő
kínálat mennyiségét értik a fenntartható kakaótermesztés fogalmán. Az ő érdekük
(nagy, sőt növekvő mennyiség, évről évre reprodukálható ízvilág, kötelező munkastandardok
előírása) óhatatlanul a nagyobb volumenű és monokultúrában történő
kakaótermesztés felé fogja tolni a jelenleg még döntően kisüzemi termesztést. Talán a
csokoládé fogyasztásban is beindult gourmand irány tudna segíteni abban, hogy minél több
kakaófajta fennmaradjon, valamint az organikus kakaó iránti szintén növekvő
igény, annak érdekében hogy maradjanak természet közelibb ültetvények. A
certifikáló cégek közül elsősorban a Rainforest Alliance fordít kiemelt
figyelmet a biodiverzitást fenntartó termesztési módok elősegítésére,
monitorozására. A termesztési
trendeket figyelve a kakaó tömegtermelés vélhetően egyre inkább monokultúrában
fog történni. Natív vegetáció általi árnyékolásos,
természetközeli kakaótermesztés
Forastero A kakaó esetében
a Forastero a legjelentősebb fajtacsoport, mely vad, félvad és termesztett
kakaófákat is felölel. Közülük a
legszélesebb körben termesztett csoport a sárgadinnyére emlékeztető
toktermésű Amelonado csoport. Az Amelonado típusú fajták közé tartozik a
braziliai Comum, a Nyugat-Afrikai Amelonado, az ecuadori Cacao National fajta
és a Mexikótól Costa Ricáig elterjedt Matina vagy más néven Ceylan. A különböző
Forastero-fajtákat a származásuk helye – Felső-Amazónia, Alsó-Amazónia, Orinoco
és Guyana – alapján is megkülönböztetik. Az Amelonado típus őshazája Brazíliában,
az Orinoco-medencében és a Guyanai területeken található. A Forastero
fajtakörbe tartozó növényeket általában tömegkakaónak ültetik, melyekből készül
kakaóport fel szokták javítani a különlegesebb zamatú Criollo, Trinitario és
National fajtákkal. A National bár származásilag Forestero, de zamatában mégis
a legjobb minőségű feljavító céllal bekevert kakaók közé tartozik. A Forastero-k magas hozamúnak és a
betegségekkel szemben viszonylag ellenállónak számítanak. Egyes források
szerint a kereskedelmi forgalomban kapható kakaó 90-95 százaléka Forastero-fák
terméséből készül. Criollo Ez a
legrégebbinek tartott kakaófajta, melyet az olmékok majd a maják már 2000 évvel
ezelőtt termesztettek. A mai tiszta „vérvonalú”
Criollo fajtákat Ancient Criollo-nak is nevezik. A genetikai vizsgálatok
szerint rendkívül kicsi a fajta genetikai diverzitása, azaz feltehetően az
őslakók egy nagyon kis őserdei populációból (vagy egyetlen fáról?) szedett
magokból terjeszthették el ezt a kiváló minőségű és ősi fajtát. A világ
jelenlegi kakaótermelésének mintegy 7 százaléka e fajtából áll. A Criollo-nak
alacsonyak a terméshozamai, kevéssé ellenálló a betegségeknek, termesztése pedig nehézkes. Ugyanakkor a
különlegesen finom ízű csokoládék e fajtából készülnek, ezért elsősorban a nem
tömegcsokikat gyártók, köztük kézművesek keresik. A Criollo-fák a 18. század
közepéig uralták a piacot, de eredeti példányt ma már nehéz találni. A
csokoládé igaz története című könyv állítása szerint az Azték birodalom Xoconochco
(Soconusco) régiója volt az aztékok legjobb minőségű kakaótermesztési
központja. Itt már a majákat megelőző olmékok (i.e 400-i.sz. 100-ig) is
termesztettek Criollo fajtát. állítólag a mai napig lehet Izapa romjai körül ősi
Criollo típusú fákat találni. A
hagyományt a maja etnikumhoz tartozó és a Royal Cacao of Xoconusco
szövetkezetbe
tömörült kistermelők viszik tovább. Azték kakaó termesztő régiók
1519-ben forrás: Coe&Coe The true history of chocolate
Criollo kakaót termesztő maja
család forrás: Royal cacao of Xoconusco
Nacional Ez az
Ecuadorban termesztett fajta ugyancsak alacsony genetikai diverzitásúnak
számít. Eredete állandó vita tárgya: míg korábban Criollo-származéknak vélték,
a legújabb feltételezések szerint Forastero típusú. Criollo-pedigréjére utalnak
a megkülönböztető tulajdonságai: mindenekelőtt erős illatos aromája, ami az
Arriba nevű csokoládéban, kakaóban érhető tetten. E minőség teszi népszerűvé a
prémium csokoládét gyártók körében. Mára azonban az eredetileg Nacional fajtát
termő területek több mint 95 százalékát áttelepítették, többségében Trinitario
hibridek majd CCN-51 fajtával helyettesítve a kevéssé ellenálló National fajtát.
A nagymúltú ecuadori kakaótermesztési hagyományt óriási megrázkódtatások érték
az elmúlt évtizedekben, először a boszorkányseprő betegség, majd a kakaó
monília formájában. Ezért ma már a magas minőségű
National fajtát csak néhány szövetkezet termeszti a Guayas folyó felső folyása
mentén. A CCN-51
fajtát jellemzően tömegtermelésre szánják, a felvásárló cégeket pedig
elsősorban csak az ár érdekli. National típusú kakaó Ecuadorban
forrás: Cocoa Heritage Ecuador
Trinitario hibridek A Criollo-nál termékenyebbnek és a betegségeknek sokkal ellenállóbbnak számít, ami azzal magyarázható, hogy a Criolló fajtát Amelonado Forastero-val keresztezték a Trinitario hibridek nemesítése során. E tulajdonságai miatt a 19. században a Trinitarioval helyettesítették a Criollot Közép- és Dél-Amerikában, a Nacionalt pedig Ecuadorban. Különleges íze és jobb betegség-ellenálló tulajdonsága miatt igencsak keresett.
Kakaófajták. A Trinitario a
Criollo és a Forastero között van a külső jegyek alapján
CCN-51 A CCN
(Coleccion Castro Naranjal) egy hármas keresztezés útján létrejött ecuadori
kakaó hibrid klónfajta. A név mögött az 51-es szám pedig azon kísérletek számát
jelzi, melyek eredményeként végül sikerült Homero Castronak, az Ecuadorian
Agricultural Research Institute (INIAP) korábbi kutatójának kifejlesztenie ezen
igencsak termékeny és betegség-ellenálló típust az 1950-es években. A CCN-51
termesztése 1965-ben kezdődött meg, az
1990-es évektől pedig már az újonnan létesített ecuadori kakaóültetvények
többségénél ezt használták. Abban, hogy a dél-amerikai ország kakaótermelése az
utóbbi egy évtizedben több mint a duplájára nőtt, a CCN-51 megnövekedett
termékenységének döntő szerepe van, igaz hogy ezzel együtt a sokkal jobb
minőségű National fajtacsoport igencsak megritkult Ecuadorban. Ma már több mint
350 kakaófa-iskola működik Ecuadorban, amely CCN-51-et is kínál. „Igásló,
álomszerű kultúrnövény” – e szavakkal dicsérte Howard Yana Shapiro, a Mars vezető agronómusa a CCN-51-et, miután az jóval
termékenyebb, babjai nagyobbak a többi fajtáéinál, ráadásul azokhoz képest több
kakaóvajat lehet kinyerni belőlük.
Intenzív mezőgazdasági kezeléssel potenciális hozamuk hektáronként elérheti a 3
tonnát! (szemben a többi fajta maximum 1 tonnás termésátlagával). Mégis gyakran
becsmérlik szegényes íze miatt, a www.c-spot.com például kevés ízt rejtő
kakaóalapnak tartja, ólom-és
faforgácsnak csúfolja, csípősen fanyarnak, savanyúnak és egészen keserűnek
mondja. A
csokoládéipari nagyágyúk, a Mars, a Mondelez (Cadbury), a Cargill és a Barry
Callebaut kivétel nélkül használják a CCN-51 babokat, ami érthető annak
fényében, hogy azok egyre jobb minőségűek. Kip Walk, a Bloomer fenntarthatósági
igazgatója a Wall Street Journal-ban idén márciusban publikált cikkében
megállapította, míg a CCN-51 kezdetben nagyon savanyú volt, ezért
csokoládégyártáshoz nem tűnt alkalmasnak, mára íze jelentősen javult, így fontos
összetevővé vált. Monokultúrában termesztett
CCN-51-es fajta, Ecuador Guayas folyó mente
Egyéb új ecuadori fajták Az
ecuadori agrárkutató egyik – a Mars és az amerikai mezőgazdasági minisztérium
által is támogatott – célja fejleszteni a Nacional nevű, nagyon ízletes kakaófajtákat.
Az ecuadoriak állítják, olyan új fajtákkal rendelkeznek, melyek számos
területen a CCN-51-et is felülmúlják, s szinte teljesen immunisak a boszorkányseprű
betegségre (lásd lejjebb). Köztük is
mindenekelőtt a Cimarron Cocoa Estates Cia Ltda cég Sacha Gold márkanevű fajtája,
mely Kelet-Ecuadorban termesztett National fajtakörbe tartozó fákból lett
szelektálva. A Cimarron szerint ezek a fajták jobb ízűek, termékenyebbek és a
betegségeknek ellenállóbbak. Ecuador Orellana államában, mely már az Amazonas
medencében fekszik sikeres ültetvényeket hoztak
létre ebből a fajtából. Sacha Gold az új ecuadori
csodafajta a National fajtakörből lett kinemesítve. Monokultúrában termeszthető
nagy produktivitású, jó ízű, és betegségellenálló fajta.
Finom ízű fajták A
kakaópiacot két részre, a „finom aromájú” és a „tömeg” kakaóbabokéra szokták
osztani. Az előbbiek a Criollo vagy Trinitario kakaófák termései, míg az
utóbbiak a Forastero fákról származnak. Számos botanikus az ecuadori Nacional
fákat is Forastero-fajtájúaként tartják számon, noha azok ugyancsak „finom
aromájú” minőségű kakaóbaboknak számítanak. A világ éves termelésének mindössze 5-10
százaléka állhat „finom” minőségű kakaóbabokból. A
Criollot, a Trinitariot és a Nacionalt finom ízük miatt használják, egyrészt a
csokoládégyártáshoz, másrészt a
Forastero-babokból készült kakaó feljavításához. Az amerikai édességipar sok
tejet és cukrot használ, ami elfedi az ízeket így domináns a Foratero
használata, amely egyúttal olcsóbb is mint a „finom” kakaó fajták. A
világ minden részéből származó Forastero fajtákat összekeverik a tömeg
csokoládék gyártásakor, így azok elvesztik egyedi jellegzetességüket, sőt a cél
inkább a csokoládémárka fogyasztók által megszokott ízvilágának a fenntartása. Izgalmas
új trend a kézműves és gourmand
csokoládék megjelenése és térhódítása. A minőségi bonbonok és az
ültetvénycsokoládék egyaránt számos gourmandot vonzanak. A legigényesebb
gyártók már nemcsak fajta, hanem ültetvény szintig „lehatolva” szerzik be az
alapanyagot és csokijaikban igyekeznek átvinni a fajta, a régió sőt akár az
ültetvény sajátosságait ill. a gondos erjesztési, feldolgozási, pörkölési
módból adódó extra ízvilágot átadni az erre fogékony „csokirajongóknak”. Jellemzően igyekeznek közvetlenül a termelőtől
beszerezni az extra minőségű alapanyagot (bean to bar), ezért sokan nem is
közlik pontosan a termőterület helyét, hogy a konkurencia ne vásárolja fel
előlük a babokat. Ugyanakkor néhány extrém minőséget gyártó termelő már
közvetlenül is megjelent termékeivel a piacon, mint például az Észak-Nyugat Madagaszkáron 2400 hektáron gazdálkodó svéd
származású Akesson család. A trend hasonló, mint a whisky vagy a gourmand borászatban
tapasztalható. Az alapanyag árak a minőségtől és a termelő „felkapottságától”
függően egész magasra (akár a tőzsdei ár sokszorosára) emelkedhetnek. A
speciális vagy gourmand csokoládék adatbázisát és minősítését a c-spot oldalon találhatjuk meg. Betegségek A kakaó főbb kórokozói kakaó boszorkányseprű (Moniliophthora perniciosa): A legveszélyesebb kórokozó. Torz, rövid, seprűre emlékeztető hajtások
sokasága burjánzik azon a helyen, ahol megtámadta a kakaót, ezek a gombák
legyengítik, esetenként meg is ölik a növényt. Felbukkanása óta jelentősen
csökkent a kakaóbab-termés Dél-Amerikában, 1989-es megjelenését követően Brazíliában
tíz éven át az ország kakaótermelésének 70 százalékát elpusztította. Majd
továbbterjedt Dél-Amerika más államaira, valamint Panamába és a Karib-térségre.
„Fagyos” termésrothadás (Frosty
Pod Rot: Moniliophthora
roreri).: Az először a 19. század végén Kolumbiában és Ecuadorban megjelent
gomba főleg Latin-Amerikában pusztít, elsősorban a fiatalabb növényeket támadja
meg. Hatására az éves kakaótermelés mintegy 5 százalékkal lehet kisebb. Fekete termésrothadás (Pod Rot
vagy Black Pod: Phytophtora fajok Ph. palmivora, Ph. megakarya, Ph. capsici) Három
hasonló gomba faj is okozhatja ezt a fertőzést. A Ph. palmivora 20-30
százalékkal csökkentheti a terméshozamot,
és évente a kakaófák 10 százalékának elpusztulását idézheti elő. A Ph.
megakarya Közép- és Nyugat-Afrikában a legagresszívabb, a Ph. capsici pedig a Közép-
és Dél-Amerikai fertőzésekért felelős. Kakaó Elhalás (Vascular-streak dieback
VSD: Oncobasidium
theobroma ): Pápua
Új-Guineában bukkant fel az 1960-as években, ma már azonban Délkelet-Ázsia
jelentős részén pusztít, a legnagyobb károkat Malajziában okozza ez a
gombafertőzés. A kakaó főbb kártevői Kakaópoloskák (Mirids): Ghánában az 1908-as járvány utóhatásaként
terjedt el. Ha három évig nem kezelik, akár a termés 75 százalékát is
elpusztítja. Néhány fekete hangya faj ellensége a kakaón élősködő poloskáknak. Kakaó fúró moly (The Cocoa Pod Borer (CPB)
vagy Cocoa Moth: Conopomorpha cramerella) 1841-ben fedezték fel, de az első igazi pusztítást az 1890-es és az
1900-as években okozta. A molylepke lárvája fúrja össze a kakaótermést. Manapság
elsősorban Indonéziát fenyegeti, ahol az ezredfordulóra 60 ezer hektárt lepett
el, évente mintegy 40 millió dolláros veszteséget okozva. Ez jelentősen
visszafogta a maláj kakaótermelést. Feketehangya, szövőhangya és egy gombafaj
alkalmazható biológiai védekezésként ellene. Forrás:
Hardman & Co., Conclude Zrt.
Kakaópiac II. – Befektetési lehetőségek Kakaópiac III. – A kakaótermelők helyzete Kakaópiac IV. – A kakaó értéklánc cégei: a felvásárlóktól a csokigyártókig Kakaópiac V. – A felvásárlás-feldolgozás cégei Kakaópiac VI. – A kakaókereskedelem rendszere Kakaópiac VII. – Fenntartható kakaótermesztés Kakaópiac VIII. – A kakaóbab feldolgozása
|