Címlap Aranypiaci elemzések Dollárban 15%-ot hozott az arany

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Dollárban 15%-ot hozott az arany
2024. február 09. péntek, 12:15


Az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) napokban megjelent elemzése szerint a tovább pörgő jegybanki aranyvásárlások valamint a stabil befektetési arany- és ékszerkereslet ellensúlyozta az ETF-kből kiáramló tőke és a magas kamatok hatását 2023-ban.

 

 Fotó a Good Delivery aranyrudak öntéséről 

 


Rekord árfolyam = rekord kereslet

A decemberben 2.135 dollár/unciás új csúcsra törő sárga nemesfém 2023. évi kereslete új rekordot, 4.899 tonnát ért el a tőzsdén kívüli (OTC) tranzakciókat és a készletáramlásokat is figyelembe véve. Mivel az OTC tranzakciók kevésbé transzparensek, ezért a WGC metódusa szerint ezek nélkül szoktak éves összehasonlításokat végezni, ami alapján a rendkívül erős 2022-es kereslethez képest 5%-kal volt alacsonyabb a fizikai arany iránti igény tavaly.

 

A fizikai arany kereslet alakulása 2010 – 2023 között (OTC nélkül)

 

 Oszlopdiagram az arany keresletéről 2010-2023 között

 

 

A fizikai arany éves nettó kereslete (sárga vonal) az ékszergyártás, az ipari felhasználás, a befektetési arany rúd és érme, az arany ETF-ek, és a nettó jegybanki aranyvásárlások mennyiségéből adódik össze.
Forrás: Metals Focus, World Gold Council, 2023 december 31-i adatok alapján. (kattintással megnyílik nagyobb méretben)

 

A tavalyi év utolsó délutáni „London fixingjén” (LBMA PM) megállapított arany ár az eddigi legmagasabb évvégi értéket, 2078,4 dollár/unciát ért el, ami dollárban 15% áremelkedést jelent a tavaly év eleji 1.835,35 dollár/unciás nyitóárfolyamhoz képest. A szintén rekordmagas 2023-as éves londoni átlagár 1940,54 dollár/uncia volt, ami 8%-kal haladta meg a 2022-es éves átlagárat.

 

A dollárban mért aranyárfolyam ingadozása 2023-ban:

 

Árfolyam grafikon az arany dolláros árfolyamáról 2023-ban 

 

1.830 dollár körülről indult az arany tavalyi éve, mindkét tavalyi súlyos krízis előtt tesztelte az 1.800 dollár/unciás támaszt (márciusban az amerikai-svájci bankválság, októberben a Hamász támadás előtt),
ahonnan nagy erővel pattant vissza sárga nemesfém árfolyama. Forrás: Goldtresor.com 
(kattintással megnyílik nagyobb méretben)

 

 Az aranybefektetőknek a chartot nézve sok izgalomban volt részük az előző évben: nagy hullámokban ugyan, de nőtt az arany árfolyama, áttörve először az 1900-as, majd a 2000-es árfolyamsávot, többször visszatesztelve az 1.800 dollár/unciás támaszt. Év végére egy 2.135 dollár/uncia (nominális) csúcsárfolyam mégis összejött, ami után egyelőre elmaradt egy nagyobb mértékű korrekció, és a legtöbb aranypiaci szereplő véleménye szerint jelenleg támaszépítés zajlik az 1.980 - 2050 dollár/uncia közötti árfolyamsávban.


Folytatódott a jegybanki aranyláz

A központi bankok tavaly is nyaktörő ütemben vásároltak aranyat. Az éves nettó jegybanki aranyvásárlások 1.037 tonnás mennyisége csupán 45 tonnával maradt el  a 2022-es rekordtól (1082 tonna).

 

2023-ban is robosztus maradt a jegybanki aranykereslet:

 

Oszlopdiagram a jegybanki aranykereslet alakulásáról 2010-2023 között 

 

A WGC ábráján jól látható, hogy a 2010 óta összesen 7.800 tonnát elérő kumulált jegybanki aranykereslet az utóbbi két évben jócskán meghaladta az 1.000 tonnát évente,
amivel jelentősen támogatták a sárga nemesfém árfolyamát. A WGC mintegy 36.700 tonnára becsüli a világ összes jegybanki aranyát.
Forrás: Metals Focus, Refinitiv GFMS, World Gold Council, 2023. december 31-i adatok alapján. 
(kattintással megnyílik nagyobb méretben)

 

A WGC elemzésében arra is felhívja a figyelmet, hogy idén a szokásosnál színesebben alakult a jegybanki vevőkör összetétele: kivételesen nem csak az Amerikával és a dollár alapú világgazdasággal „szemben álló” központi bankok, de a NATO-szövetséges Lengyelország és Csehország, illetve egyetlen fejlett országként Szingapúr is jelentős mennyiségeket vásárolt, amely sokrétű hátteréről ebben a cikkünkben írtunk.

 

Bejelentett jegybanki aranyvételek és aranyeladások 2023-ban, országonkénti bontásban:

 

Diagram a különböző országok 2023-as jegybanki aranykeresletéreől

 

Forrás: IMF IFS, egyes központi bankok, World Gold Council, 2023. december 31-i alapján. (kattintással megnyílik nagyobb méretben)

 

Nem meglepő módon a Kínai Népi Bank vezeti a tavalyi rangsort 225 tonnát elérő bejelentett aranyvásárlásaival, akit Lengyelország (130 tonna) és Szingapúr (72 tonna) követ a dobogón. Az enyhe csökkenést mutató török aranytartalék hektikus évet tudhat maga mögött, ugyanis az importtilalmak ideje alatt több alkalommal is ebből elégítették ki a 160 tonnás rekordot elérő helyi aranykeresletet, amit aztán a nyugodtabb időszakokban jórészt visszatöltöttek. A török központi bank kálváriájáról már tavaly márciusban írtunk egy összefoglalót.

 

Bipoláris befektetési arany szegmens

 

A befektetési arany rúd- és érmék kereslete éves szinten enyhe csökkenést (-3%) mutat, azaz a kulcsfontosságú nyugati és keleti piacok drasztikusan eltérő tendenciái ellensúlyozták egymást. Az egész Európában uralkodó eladói  nyomás hatására csökkenő prémiumokat kihasználták az amerikai, indiai és kínai vevők, akik gyakorlatilag felvásárolták Európa aranytartalékát.

 

Befektetési arany rudak és érmék kereslete régiónként 2010-2023 között

 

Oszlopdiagram a befektetési arany kereslet 2010-2023 közötti alakulásáról színes ábrákkal 


Nagyot zsugorodott az elmúlt években domináns nyugati vevők aránya a befektetési arany szegmensen belül...

 

A befektetési arany iránti kereslet ingadozása tonnában 2022 és 2023 között országonként:

 

 Színes oszlopdiagram a befektetési aranykereslet változásáról országonként 2022 és 2023 között

 

... különösen a német és más európai aranybefektetők kitárazása révén. 

Ábrák forrása: Metals Focus, Refinitiv GFMS, World Gold Council (kattintással megnyílnak nagyobb méretben)

 

 

A még mindig háromszámjegyű valós inflációval küzdő Törökországban megduplázódott az aranyrudak és -érmék kereslete tavalyhoz képest, 160 tonnás rekordot elérve. Ezzel szemben az európai aranypiac húzómotorjának számító Németországban 133 tonnával esett a befektetési arany iránti igény (180 tonna körülről 47 tonnára), jól bemutatva az egész Európában – köztük Magyarországon is – uralkodó hangulatot: 59%-kal 127 tonnára, 16 éves mélypontra zuhant az öreg kontinens befektetési arany iránti kereslete.

 

Tovább zsugorodó arany befektetési alapok

 

A tőzsdén kereskedett arany befektetési alapokból (arany ETF-ek) immár a harmadik egymást követő évben áramlott ki a tőke, globálisan 244 tonnával (kb. 16 milliárd dollár értékben) csökkent az ETF-ekben tárolt arany mennyisége. Bár a kiáramlás üteme az év végére jelentősen lelassult, de az októberi nagymértékű arany ETF-eladások így is leuralták a negyedik negyedévi képet.

 

Az arany ETF-ekben kezelt vagyon alakulása 2003-2023 között

 

Színes oszlop diagram az arany ETF-ekben tárolt arany és a kezelt vagyon változásáról 2003 és 2023 között

Forrás: Bloomberg, Company Filings, ICE Benchmark Administration, World Gold Council (kattintással megnyílik nagyobb méretben)

 

A fenti ábrán is jól megfigyelhető a nyugati és keleti befektetők szembenállása: míg az európai és észak-amerikai alapok döntő többségéből kifelé áramlott a tőke, az ázsiai alapokban enyhén nőtt a kezelt vagyon mérete, mind tonnában (baloldali skála), mind dollárban (jobboldali skála) nézve.

 

Bikanyakú aranyékszerpiac, satnya technológiai kereslet

 

Az éves ékszerfogyasztás még a nagyon magas árfolyamkörnyezet ellenére is stabilan 2.093 tonna maradt, amit a WGC szerint tavaly is a kínai vevők Covid-karanténok miatt kieső ékszerkeresletének visszatérése támogatott.

 

Az ékszeripari aranykereslet alakulása 1995 – 2023 között:

 

 Oszlopdiagram az ékszeripar aranykeresletéről 1995 és 2023 között

 

Forrás: Metals Focus, Refinitiv GFMS, World Gold Council (kattintással megnyílik nagyobb méretben)


 

Az elektronikai ipar aranykeresletének 2023. IV. negyedévi fellendülése ellenére a technológiában felhasznált arany éves mennyisége a WGC adatsoraiban először esett 300 tonna alá.

 

2023-ban 300 tonna alá esett a technológiai és egyéb ipari aranykereslet:

 

 Oszlopdiagram az arany egyéb ipari keresletéről 1995 és 2023 között

 

Forrás: Metals Focus, Refinitiv GFMS, World Gold Council (kattintással megnyílik nagyobb méretben)


 

Mindenkori csúcs közelében az aranykitermelés, felpattanó reciklikáció

 

Kínálati oldalon a bányák elmúlt években stabilnak mondható aranykitermelése 1%-kal emelkedett tavaly, hajszálnyira megközelítve a 2018-as rekordkitermelést. Az aranybányász cégek a 2022-es évhez képest hozzávetőleg 20 tonnával többet, összesen 3.644,4 tonna aranyat hoztak felszínre 2023-ban.

 

2023-ban 30 éves csúcsot közelített meg az aranykitermelés

 

 Oszlopdiagram az aranybányák kitermeléséről 1995 - 2023 között

 

Forrás: Metals Focus, Refinitiv GFMS, World Gold Council (kattintással megnyílik nagyobb méretben)


 

A magas aranyárfolyam világszerte támogatta a használt ékszerekből és elektronikai eszközökből visszanyert sárga nemesfém újrahasznosítását, így a reciklikált arany mennyisége 9%-kal, 1.237,3 tonnára nőtt a 2022-es 1.140,1 tonnához képest, ám még így is jelentősen a 2009-es csúcsmennyiség alatt maradt, amikor a pénzügyi válság miatt sokan kénytelenek voltak eladni a vésztartalékként felhalmozott aranyékszereiket.

 

A magas aranyárak fellendítették a reciklikációt 2023-ban

 

Oszlopdiagram az arany újrahasznosításáról tonnában, 1995 és 2023 között 

 

Forrás: Metals Focus, Refinitiv GFMS, World Gold Council (kattintással megnyílik nagyobb méretben)


 

Kereslet-kínálati várakozások a 2024-es évre

 

Korábban írtunk már a 2024-ben lehetséges aranypiaci szcenáriókról, amelyeket rövid távon főleg az amerikai jegybank szerepét betöltő FED kamatpolitikája befolyásolhat. A FED elnöke, Jerome Powell a decemberi lelkesítést követően idén egyelőre hűteni látszik a kamatcsökkentést váró piaci szereplők lelkesedését, amivel ránézésre nem törődnek a részvénypiaci befektők, újabbnál újabb csúcsokra hajtva a mérvadó S&P 500 részvényindexet.

 

Az arany dolláros ára nominálisan ugyan magas, de inflációval kiigazítva még mindig az 1980-as évek eleji csúcs alatt tartózkodik, amikor az 1971. augusztus 15-én (a Nixon-sokk napján) 43 dollárról induló arany árfolyama 850 dollár/uncia környékén tetőzött 1980. januárjában.

 

Ez nem egy bitcoin chart, hanem az első modern arany bikapiac 1971 – 1980 között:

 

Árfolyam grafikon az arany árfolyamáról 1971 és 1981 között 

 

 A Nixon-sokk napján 43 dollárról indult az arany bikapiaca, ami 1980. január 21-én 843 dolláron tetőzött, majd egy drasztikus korrekciót követően 2000-ig jóformán oldalazott az árfolyam.
Forrás: Goldtresor.com 
(kattintással megnyílik nagyobb méretben)


 
A WGC várakozásai szerint idén várható némi kínálatbővülés, mivel új, illetve kimagaslóan jó minőségű bányaprojektek fordulhatnak termelő fázisba Amerikában és Ausztráliában, de a reciklikáció terén nem várnak jelentős fellendülést. A WGC-nél úgy vélik, a jegybanki aranykereslet idén is jelentősen meghaladja majd az átlagosnak mondható évi 500 tonnát, némi csökkenést várva a 2022-2023-ban látott volumenhez képest. A kevésbé átlátható OTC tranzakciók terén is további bővülést vár a WGC, amelyek a piaci pletykák szerint rejtett jegybanki aranyvásárlásokat is magukba foglalnak.
 
 
Az arany befektetési kereslete némileg nőhet 2024-ben a WGC szerint, amellett, hogy továbbra is az európai és amerikai ETF-ekben kezelt vagyon csökkenését várják a kamatszintek magasan ragadása esetén, de itt komoly, a keresletet befolyásoló tényezők lehetnek a jövőbeni regionális gazdasági és a geopolitikai események.
 
 
befektetési aranyrudak és aranyérmék iránti kereslet továbbra is bipoláris maradhat az Arany Világtanács előrejelzése alapján, az európai és amerikai befektetőknél további kivárást és eladásokat prognosztizálnak, míg a kínai és indiai aranyvásárlók továbbra is aktívak lesznek a piacon, összességében a 10 éves átlag körüli keresletet prognosztizálva.
 
 
Az aranyékszer idei keresletét tompíthatják a magas árfolyamszintek és az esetleges gazdasági visszaesések a WGC szerint, de az egyéb ipari kereslet növekedését várják az AI őrület révén megugró félvezető gyártásnak köszönhetően.
 
 
 
A gazdasági és geopolitikai környezet támogathatja az arany befektetési keresletét 2024-ben:
 
 
 
 
 
Jelentős, 300 - 400 tonna körüli befektetési célú aranykereslet-növekedést (Investment) vár a WGC az arany ETF-ek, aranyrudak és érmék, valamint az OTC termékek piacán,
míg az ékszer- és ipari felhasználás (Fabrication) vélhetően stagnálni, a jegybanki aranykereslet (Central Banks) pedig mérséklődhet, némileg bővülni látszó kínálat (Supply) mellett.
Forrás: World Gold Council, 2023. december 31-i adatok alapján 
(kattintással megnyílik nagyobb méretben)

 
 
 
Az arany kereslet és kínálat alakulása 2022 és 2023 között a WGC éves és negyedik negyedéves, összesítő táblázatában:
 
 
 
 

(kattintással megnyílik nagyobb méretben)

 

 
 
 
 
Felhasznált források:
 

Nyitókép forrása: Business Insider